Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 14 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Inlichtingenbaas Oekraïne: oorlog zal voor einde van het jaar voorbij zijn

Het hoofd van de inlichtingendiensten van Oekraïne Kirilo Boedanov voorziet dat de oorlog in zijn land nog voor het einde van het jaar zal eindigen met een Russische nederlaag. Dat zei hij gisteravond in een prognose bij de Britse omroep Sky News.

Het is de meest gedetailleerde en optimistische prognose van een hooggeplaatste Oekraïense functionaris tot nu toe. Eerder bleken de voorspellingen van Boedanov over wanneer Rusland Oekraïne zou binnenvallen ook te kloppen.

‘In augustus komt het keerpunt’

Volgens Boedanov staat Oekraïne er in de oorlog zo goed voor dat het land tegen het einde van het jaar alle veroverde gebieden terug zal krijgen, inclusief het schiereiland de Krim en de Oost-Oekraïense Donbas-regio. Het keerpunt zou volgens hem in de tweede helft van augustus komen. „En het grootste gedeelte van de strijd zal voor het einde van dit jaar voorbij zijn.”

Het Russische leger is volgens Boedanov lang niet zo sterk als gedacht wordt. „Europa ziet Rusland als een grote bedreiging en is bang voor de agressieve houding van het land. Wij vechten al acht jaar tegen Rusland en we kunnen zeggen dat de Russische kracht een mythe is. Het is niet zo krachtig. Het leger van Rusland is gewoon een horde mensen met wapens”, zei het hoofd van de inlichtingendienst in Oekraïne. Ook zei Boedanov dat het Russische leger grote verliezen heeft geleden.

Inlichtingenbaas Oekraïne voorspelt een coupe

De inlichtingenbaas stelt ook dat er al een staatsgreep gaande is tegen de Russische president Vladimir Poetin. „Uiteindelijk zal de leiding van de Russische Federatie veranderen. Dat proces is al in gang gezet en het gaat die kant op. Het kan onmogelijk worden gestopt”, vertelde Boedanov.

Bovendien beweerde hij dat Poetin ernstig ziek zou zijn en er ‘psychisch en fysiek’ slecht aan toe zou zijn. Maar bewijs voor die beweringen gaf Boedanov niet.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Britse defensieminister voorspelt: ‘Poetin wil wereldoorlog aankondigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inlichtingenbaas Oekraïne: oorlog zal voor einde van het jaar voorbij zijn
Sluiten