Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 3 apr 2022

Formule 1-auto van Max Verstappen heeft ‘overgewicht’

De Formule 1-auto van Max Verstappen lijdt aan ‘overgewicht’. De RB18 van Red Bull moet een aantal kilootjes kwijtraken als Verstappen dit seizoen vooraan wil blijven rijden. Dat zegt topadviseur Helmut Marko tegen de website motorsport.com.

De Formule 1-auto’s in de koningsklasse zijn dit raceseizoen zwaarder dan ooit. Dat komt voor een deel door de grotere banden en de weer ingevoerde wieldoppen. Het gewicht is toegenomen van 752 naar 795 kilo. Maar de auto van Verstappen is wat aan de zware kant. Vermoedelijk komt dat doordat het ook wat zwaardere onderdelen in het chassis heeft gebruikt.

Van extra kilo’s afkomen valt niet mee

Volgens Marko zal het niet meevallen om van dat al extra gewicht af te komen. Er zijn namelijk erg hoge kosten mee gemoeid, terwijl teams in de Formule 1 te maken hebben met een budgetplafond. „We moeten preciezer berekenen waar technische vooruitgang, gewichtsreductie en betrouwbaarheid te vinden zijn. Maar één ding is duidelijk: met overgewicht zal het dit seizoen zeker niet lukken om vooraan in het veld te blijven rijden”, zegt Marko.

Max Verstappen stipte het probleem zelf ook al een keer aan na zijn zege in de Grote Prijs van Saudi-Arabië. „Ik denk dat de auto’s elkaar dit seizoen makkelijker kunnen volgen en dat we daarmee ook het racen hebben verbeterd. Maar het is nog wel erg afhankelijk van de banden en ook het gewicht van de auto heeft effect”, zei de wereldkampioen na afloop van de race.

Verstappen: Dicht achter concurrent rijden gaat moeizaam

Ook merkte Verstappen op het circuit van Djedda, twee weken geleden, dat dicht achter een concurrent rijden alleen lukte op de harde banden. „We moeten daar wel echt goed naar kijken, want als de banden of het gewicht van de auto je niet in staat stellen om echt te racen, zou dat jammer zijn”, zei hij daarover.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Formule 1-auto van Max Verstappen heeft ‘overgewicht’
Sluiten