Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Opnieuw veel meldingen burgerdoden na aanvallen in Oekraïne

In het dorp Boezova in Oekraïne zijn mogelijk zo’n vijftig burgerdoden gevallen. Volgens The New York Times bevestigen foto’s de verhalen van het Oekraïense leger. Bij luchtaanvallen in de buurt van Charkov kwamen tien burgers om het leven, meldt de regionale gouverneur op Telegram.

Op de beelden uit Boezova zijn foto’s van verkoolde lichamen te zien. Op andere foto’s zijn lichamen op elkaar gestapeld en is een man in een veld met een kogel in zijn hoofd te zien.

Doden in omgeving van Kiev

Volgens de krant lagen de lichamen langs snelweg M06, die vanuit hoofdstad Kiev naar Zjytomyr gaat. „Ik noem het nu de weg van de dood”, zei Taras Didych, leider van het district Dmytrivka, waar de meeste lichamen werden gevonden, tegen The New York Times.

Langs de snelweg liggen verschillende steden en dorpen die door het Russische leger waren overmeesterd, maar recent zijn heroverd. Dat gebeurde na een mislukte poging van het Russische leger om Kiev in te nemen.

De foto’s waar het om gaat, zijn volgens The New York Times door Didych gemaakt. Ze zouden zijn verhaal bevestigen dat de handen van sommige slachtoffers waren vastgebonden en dat anderen pal naast hun auto door het hoofd zouden zijn geschoten en werden verbrand.

Bombardementen in Charkov

Eerder werden er bij een tankstation vlakbij Boezova twee lichamen gevonden in een schacht. Persbureau AFP stelde vast dat het om twee mannen gaat, die zowel burgerkleding als militaire kleding leken te dragen. Volgens een lokale bestuurder waren beiden lid van een reservistenonderdeel van het Oekraïense leger. Ze werden al vermist sinds 16 maart.

De gouverneur van Charkov spreekt ondertussen van zware bombardementen in het gebied. Daar zijn volgens zijn berichten op Telegram tien burgerdoden gevallen en elf mensen gewond geraakt.

Aantal burgerdoden in Oekraïne stijgt

Charkov, de tweede stad van Oekraïne, ligt op ongeveer 40 kilometer van de Russische grens. De stad is al sinds het begin van de invasie het toneel van hevige gevechten tussen het Russische en het Oekraïense leger, maar viel nooit in handen van Moskou. De Russische troepen trokken de afgelopen dagen weg uit de regio in de richting van het oosten van Oekraïne.

Het dodental van de raketaanval van vrijdag op het treinstation in Kramatorsk in Oekraïne is gestegen tot 57 mensen, meldt de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kirilenko, in een nieuwe update over het aantal slachtoffers. Er kwamen ook vijf kinderen om het leven. Het aantal gewonden is met 109 niet gewijzigd.

Oekraïne stelt dat het Russische leger achter de raketaanval zit. Moskou ontkent en beweert dat de raket Oekraïens was.

Vredesonderhandelingen in Rusland en Oekraïne

De Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer reist vandaag naar Rusland om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten, meldt een Oostenrijkse regeringswoordvoerder. Nehammer wordt de eerste Europese leider die Poetin in Moskou bezoekt sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari. Hij hoopt met zijn bezoek de dialoog tussen Rusland en Oekraïne te bevorderen.

Zaterdag was Nehammer nog in Oekraïne, waar hij een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Zelenski sprak dit weekend in Kiev ook met de Britse premier Boris Johnson en vrijdag in Boetsja met Europees Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. In die gesprekken gaf Zelenski aan nog steeds te geloven in een diplomatieke oplossing voor de oorlog in zijn land.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Wacht nog met lappen: opnieuw Saharastof op komst in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.