Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wacht nog met lappen: opnieuw Saharastof op komst in Nederland

Wacht nog maar even met het wassen van de auto, want er is opnieuw en massa stof op komst. Het Saharastof dat half maart ook over ons land heentrok, krijgen we namelijk nog een keer voor onze kiezen.

Weer.nl laat weten dat er komende week wederom zo’n stoflading in aantocht is. In maart heb je vast gemerkt dat je fiets, auto, scooter of andere buiten geparkeerde objecten behoorlijk vies waren. Het leidde zelfs tot behoorlijke drukte bij de autowasstraten en ook de glazenwassers kregen het druk.

Opnieuw Saharastof over Nederland

Voor de komende week verwacht Weer.nl namelijk opnieuw  Saharastof. Het stof dartelt met neerslag naar beneden. De weersvoorspeller verwacht dat dinsdag eind van de middag er een kleine kans op een bui is. Woensdag gaat het op meerdere plekken regenen. Dan komt dus ook het stof mee naar beneden. De concentratie Saharastof in de atmosfeer is volgens de weerdienst opnieuw hoog. Maar het stofgehalte is niet zo hoog als vorige maand.

Weer.nl meldt dat het stof in Nederland komt door de stormen in de Sahara. Daardoor wordt zand en stof hoog de lucht ingeblazen. „Als er dan een diepe zuidelijke stroming staat, zoals de komende dagen, dan legt het zand en stof die weg door de lucht af richting onze omgeving. Het zand valt eerder al neer, omdat dat te zwaar is om lang te blijven zweven. Maar het lichtere Saharastof kan duizenden kilometers afleggen”, aldus de weerdienst.

Naast stof ook zonneschijn

Behalve het stof dat met de regen naar beneden komt hoeven we verder geen overlast van de storm te verwachten. Dit is wel anders in het noorden van Afrika en in Spanje. Daar is de lucht ook bij het aardoppervlak gevuld met stof.

Overigens gaan de temperaturen de komende week wel weer omhoog. In het binnenland, en met name in het zuidoosten, gaan de temperaturen mogelijk boven de 20 graden uitkomen. En nee, het stof heeft geen grote gevolgen voor de warme lentedagen.

 

Na regen komt zonneschijn! Vanaf zondag is er warmer weer op komst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wacht nog met lappen: opnieuw Saharastof op komst in Nederland
Sluiten