Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Raketaanval op Oekraïens treinstation, tientallen doden, loopt nog op’

Er is vanochtend een raketaanval uitgevoerd op een Oekraïens treinstation. Tientallen mensen zijn om het leven gekomen. Het dodental staat nu op 39, maar dat loopt nog op. Ook zijn er 87 mensen gewond geraakt, veel van hen verkeren in kritieke toestand.

Het dodental wordt bevestigd door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Een woordvoerder meldt dat onder de doden zeker vier kinderen zijn. In eerste instantie spraken de Oekraïense autoriteiten over zo’n dertig doden. De gouverneur houdt nog wel een slag om de arm wat betreft het aantal gewonden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak eerder van driehonderd gewonden.

De raketaanval gebeurde in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Dat heeft de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kirilenko, gemeld in een bericht op sociale media. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent achter de aanval te zitten.

Let op: verder in dit artikel staan mogelijk schokkende beelden.

Tientallen doden na raketaanval op Oekraïens treinstation

Op het treinstation stonden duizenden mensen te wachten om geëvacueerd te worden naar veiligere delen van Oekraïne. Kramatorsk ligt in de regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten. Een deel van de regio is in handen van pro-Russische separatisten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt het Russische leger ervan de raketaanval te hebben uitgevoerd. Hij sprak vandaag het Finse parlement toe en zei dat Oekraïense militairen niet in de buurt waren van het treinstation. Op social media gaan beelden rond van het treinstation. Daarop zijn, zo lijkt het, bloedsporen te zien. Ook staan er kinderwagens, koffers en tassen. In een video is te zien dat er meerdere lichamen op de grond liggen. Dmytro Kuleba, een Oekraïens politicus, schrijft op Twitter dat „Rusland wist dat het treinstation vol stond met burgers die geëvacueerd zouden worden. En toch voeren ze een raketaanval uit.”

‘Russische troepen teruggetrokken uit het noorden’

Ondertussen meldt het Britse leger, op basis van inlichtingendiensten, dat Russische troepen zich volledig hebben teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne. Die militairen bevinden zich nu in Rusland en Belarus. Zeker een deel van deze strijdkrachten zal volgens de Britten in het oosten van Oekraïne worden ingezet.

Het duurt waarschijnlijk nog minimaal één week voordat de uit het noorden van Oekraïne teruggetrokken militairen inzetbaar zijn in de oostelijke Donbas-regio. Eerst zijn volgens de inlichtingendiensten „aanzienlijke uitbreidingen nodig”, zonder daarover verder in detail te treden.

Intussen worden steden in Oost- en Zuid-Oekraïne beschoten door het Russische leger. Vanuit de strategisch gelegen stad Izium bij Charkov maken de Russische troepen volgens het Britse leger een verdere opmars zuidwaarts.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Tranen bij kijkers na schokkende onthullingen in Jeugdzorgtapes: ‘Woorden schieten tekort’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Raketaanval op Oekraïens treinstation, tientallen doden, loopt nog op’
Sluiten