Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Geld & Carrière 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Hbo’ers vinden makkelijk werk na afstuderen, weinig werkloosheid

Rond je binnenkort een hbo-studie af? Dan is de kans groot dat je een baan krijgt. Hbo’ers doen het volgens onderzoek namelijk goed op de arbeidsmarkt.

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University voert elk jaar in opdracht van Vereniging Hogescholen de hbo-monitor uit om te kijken of afgestudeerden een beetje aan het werk komen. De afgestudeerden uit de lichting 2019/2020 blijken prima aan een baan te kunnen komen.

Hbo’ers met vaste baan

Bijna iedereen met een hbo-diploma uit deze lichting, heeft een baan. Vier op de vijf werkt op het hbo-niveau waarvoor ze zijn opgeleid en bijna zestig procent heeft inmiddels zelfs een vaste baan.

De lichting die afstudeerde in collegejaar 2019/2020 is best een bijzondere lichting: terwijl ze druk bezig waren met de afstudeerscripties en laatste vakken, brak de pandemie uit. Ze moesten dus tijdens de coronacrisis op zoek naar een baan.

Normaliseer een gat in je cv: ‘Je komt er juist sterker uit’

Werkloosheid daalt

Opvallend is dat deze lichting het nog beter lijkt te doen dan hun voorgangers. In principe doen hbo’ers het vaak wel goed op de arbeidsmarkt, maar de laatste lichting die is bestudeerd, lijkt het nog wat beter te doen.

In totaal deden er ruim 25.000 pas afgestudeerden mee aan het onderzoek. Van hen is slechts 2,6 procent werkloos. Bij de groep die een jaar eerder afstudeerde en ook een jaar eerder werd bestudeerd, was dat destijds 4,2 procent.

Een kleine kanttekening: de algehele werkloosheid in Nederland is vrij laag. Met een uitschieter in het derde kwartaal van 2020, daalt het aantal werklozen volgens de cijfers van het CBS nog steeds in ons land.

Onderwijs en gezondheidszorg grootste kans op een baan

Veel hbo’ers die hun papiertje in 2019/2020 in ontvangst namen, zitten voorlopig gebakken. Van de ondervraagden heeft 61 procent een vast contract. Dat was een jaar eerder iets minder, toen had 59 procent een vast contract. Ook vonden meer mensen werk op hbo-niveau: 81 procent tegenover 79 procent. Driekwart werkt in het vakgebied waarvoor ze studeerden.

Als hbo’er is de kans groot dat je na je afstuderen meteen werk vind: dat geldt voor 80 procent van de oud-studenten. De meeste kans op een baan heb je in het onderwijs en de gezondheidszorg.

In deze 11 landen hebben mensen het hoogste salaris

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.