Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rusland kondigt wapenstilstand aan in twee Oekraïense steden

In twee Oekraïense steden geldt vanaf 10.00 uur Moskou-tijd (08.00 uur Nederlandse tijd) een wapenstilstand. Dat maakte het Russische ministerie van Defensie vanochtend bekend. Inwoners krijgen vandaag een aantal uur de tijd om de steden te verlaten.

Het staakt-het-vuren geldt voor de Oekraïense havenstad Marioepol en voor de plaats Volnovacha, ten noorden van Marioepol.

Wapenstilstand zal vijf uur duren

Volgens Russische persbureaus zal de wapenstilstand vijf uur duren. De stad Marioepol bevestigt dat er een corridor wordt geopend en maakt zich klaar om inwoners te kunnen evacueren. Dat zal vanaf 11.00 uur lokale tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) gebeuren. De corridors zullen tot 15.00 uur vanmiddag open zijn. In de rest van Oekraïne gaat het Russische offensief intussen wel door.

De humanitaire corridors zijn een afspraak die onderhandelaars van Rusland en Oekraïne deze week overeenkwamen, op de tweede dag van gesprekken in de grensstreek met Belarus.

Marioepol telt zo’n 450.000 inwoners. De havenstad aan de Zee van Azov, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt al dagen van twee kanten hevig onder vuur genomen door Russische troepen. Vanuit het oosten nemen pro-Russische separatisten uit de Donbas de stad onder vuur en vanuit het westen rukken Russische militairen vanuit de Krim op.

Burgemeester uit noodkreet

Burgemeester Bojtsjenko uitte vrijdag een noodkreet over de humanitaire situatie in zijn stad. Inwoners zitten volgens hem zonder stromend water, elektriciteit en verwarming. Ook zouden er voedseltekorten dreigen. „Onze prioriteit is de totstandkoming van een wapenstilstand, zodat we de vitale infrastructuur kunnen herstellen en een route kunnen creëren om voedsel en medicijnen in de stad te krijgen”, liet hij weten.

De burgemeester zegt dat er veel schade is aangericht aan cruciale infrastructuur, zoals scholen, ziekenhuizen, en wegen. „Ze proberen ons uit te roeien”, zei hij tegen de krant Financial Times. Volgens die krant liggen er lijken op straat omdat inwoners niet naar buiten durven om ze weg te halen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Nederlanders willen massaal het leger in: sollicitaties met 54 procent toegenomen

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rusland kondigt wapenstilstand aan in twee Oekraïense steden
Sluiten