Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 2 mrt 2022

Poetins Rusland claimt inname eerste volledige stad Oekraïne

Havenstad Cherson in Oekraïne is volgens het Russische ministerie van Defensie in zijn geheel ingenomen door Russische troepen. Cherson is de eerste grote regionale hoofdstad die de Russen tijdens hun donderdag begonnen aanval op het buurland helemaal bezetten. Als de claim klopt uiteraard.

Cherson is een stad met 285.000 inwoners en ligt aan de rivier de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee.

De Oekraïense gouverneur van Cherson stelde vanmorgen dat de stad helemaal omsingeld is en sprak niet over de inname van de stad. Wel werden er eerder door de gemeente mededelingen gedaan dat Russische troepen de haven en het station hadden veroverd tijdens hevige gevechten waarbij tientallen doden zijn gevallen.

Leger Rusland: ‘Leven in Cherson verloopt normaal’

Het Russische leger heeft vandaag laten weten dat het leven in Cherson normaal verloopt. Ook het openbaar vervoer rijdt er zoals gebruikelijk. De burgemeester van de stad sprak echter van het uitvallen van de stroom, het gas en de watervoorziening in delen van de stad waar werd gevochten.

De hoofdstad van Oekraïne, Kiev, wordt ondertussen vanuit het noordwesten en noordoosten door een grote Russische troepenmacht bedreigd. Ook voeren de Russen aanvallen uit op onder meer het centrum van de tweede stad van het land, Charkov, die omsingeld lijkt. Russische troepen en milities uit de Oost-Oekraïense regio Donbas belagen bovendien de zuidoostelijke stad Marioepol aan de Zee van Azov. Russische troepen hebben vanuit de Krim op weg naar Marioepol inmiddels de havenplaats Berdjansk, ten zuidwesten van Marioepol, in handen gekregen.

Oekraïne claimt ook: 6000 doden aan kant Rusland

Bijna 6000 Russische militairen zijn afgelopen week in Oekraïne om het leven gekomen, meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een nieuwe videoboodschap. Volgens hem kan Rusland de oorlog in zijn land niet winnen met „bommen en raketten”. Op de dag van de invasie in zijn land maakte Zelenski ook een video, die op tv voor zijn volk werd uitgezonden. Die zie je hier:

Rusland erkent dat er onder zijn troepen doden en gewonden zijn gevallen, maar heeft tot dusver geen aantallen gemeld. Bij de invasie in Oekraïne zijn tienduizenden Russische manschappen betrokken.

Aanval op Holocaust-monument Oekraïne

Zelenski reageerde ook op de Russische raketaanval bij het Holocaust-monument in Kiev. „Deze aanval bewijst dat voor veel mensen in Rusland ons Kiev absoluut buitenlands is”, aldus de president. „Ze weten niets over Kiev, over onze geschiedenis. Maar ze hebben allemaal de opdracht om onze geschiedenis uit te wissen, ons land uit te wissen, ons allemaal uit te wissen.”

De president, zelf van Joodse afkomst, heeft Joden wereldwijd opgeroepen niet te stil te blijven. „Nazisme ontstaat in stilte. Dus schreeuw over de dood van burgers. Schreeuw over de moorden op Oekraïners.”

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Joe Biden haalt uit in eerste State of the Union en noemt Poetin ‘dictator’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poetins Rusland claimt inname eerste volledige stad Oekraïne
Sluiten