Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Personeel aangevallen kerncentrale in video: ‘Jullie brengen de hele wereld in gevaar!’

Oekraïense autoriteiten hebben een video vrijgegeven vanuit de controlekamer van de kerncentrale in Zaporizja, die donderdag door Russische troepen werd overgenomen. Medewerkers van de kerncentrale waarschuwen Russische militairen tijdens de gevechten via een luidspreker: „Julie brengen de veiligheid van de hele wereld in gevaar!”

De indringende waarschuwingen zijn de horen in een video die nieuwszender CNN vandaag uitzond. „Stop met schieten op een gevaarlijke nucleaire installatie. Stop onmiddellijk met schieten!”, roept een medewerker vanuit de controlekamer. „De vitale delen van de centrale kunnen verstoord raken. Het zal onmogelijk voor ons zijn om dat te herstellen. Jullie brengen de hele wereld in gevaar.”

Kernreactoren bleven intact

In een trainingscentrum van de kerncentrale brak tijdens de aanval brand uit, maar de kernreactoren bleven wel intact. Wel raakten de bijgebouwen van één reactor beschadigd. Eén van de zes reactoren levert nog stroom en vier andere worden nog gekoeld, zo meldde de nucleaire autoriteit van Oekraïne.

Volgens de Oekraïense autoriteiten worden de medewerkers van de centrale onder schot gehouden. Petro Kotin, het hoofd van de kerncentrale, heeft via Telegram laten weten dat het Russische leger het terrein van de centrale is binnengedrongen en dat het leger de controle over het personeel en het beheer van de centrale heeft overgenomen. Hij waarschuwde dat meer aanvallen kunnen leiden tot een ramp.

Aanval op kerncentrale is ‘totale waanzin’

Westerse landen hebben de gewelddadige Russische overname van de kerncentrale fel veroordeeld. „Nooit eerder in de wereldgeschiedenis kregen soldaten de opdracht te schieten op een kerncentrale”, twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. „Poetin legt niet alleen de veiligheid van Oekraïners in de waagschaal.”

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen noemde de aanval op de kerncentrale ‘totale waanzin’. „En dat nog wel in het land waar de Tsjernobyl reactor ooit ontplofte.”

De kerncentrale in Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, is de grootste van Europa. Zo’n 20 procent van alle Oekraïense elektriciteit wordt er geproduceerd, wat de centrale tot een strategisch doelwit maakt voor Poetin.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Rusland kondigt wapenstilstand aan in twee Oekraïense steden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.