Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Tactieken Rusland ‘onmenselijk’ en vredesbesprekingen Oekraïne en Rusland in Turkije

De Oekraïense regering in Kiev noemt de oorlogstactieken van het Russische leger „onmenselijk”. Het gaat onder andere om het gedeeltelijk of geheel blokkeren van vluchtroutes en het belegeren van steden.

„Rusland heeft niet langer een taal, menselijkheid, beschaving”, zei een presidentiële adviseur van Oekraïne gisteren. „Het heeft alleen raketten, bommen en pogingen om Oekraïne te laten wegvagen van de aardbodem.”

Opnieuw luchtaanvallen in Oekraïne

Volgens Oekraïense media zijn gisteravond opnieuw meerdere steden vanuit de lucht aangevallen. In Kiev, Loetsk, Rivne en Charkov zouden zware explosies plaatsgevonden hebben. In de noordwestelijke stad Loetsk zou een brandstofdepot zijn geraakt. In alle regio’s van het land waren luchtalarmen te horen.

De regering zegt ook dat Rusland bezig is met voorbereidingen om nieuwe raketaanvallen uit te voren. De Russen zouden nieuwe projectielen voor lanceerplatforms naar Belarus vervoeren, zei de Oekraïense legerleiding op basis van de militaire inlichtingendiensten.

Kernkoppen in Belarus

De raketten zouden worden gestationeerd bij een eenheid in het zuidoosten van Belarus en zouden bedoeld zijn om te gebruiken met een Iskander-wapensysteem. Deze raketten kunnen worden voorzien van kernkoppen. Het Duitse persbureau DPA kon de informatie niet onafhankelijk verifiëren.

Rusland liet eerder deze maand al weten op korte termijn „modern” militair materieel te leveren aan buurland Belarus, de belangrijkste bondgenoot van de Russen. Het Russische leger heeft via Belarus al duizenden militairen Oekraïne ingestuurd.

Vredesbesprekingen in Turkije

Gisteren hing de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met de Russiche leider Vladimir Poetin aan de lijn. Erdogan liet Poetin weten dat een staakt-het-vuren en betere humanitaire omstandigheden nodig zijn. Rusland heeft volgens het kantoor van Erdogan bevestigd dat de volgende ronde vredesbesprekingen in Istanbul plaatsvinden.

Tegelijkertijd zei Erdogan, die in het conflict probeert te bemiddelen, dat hij nog maar twee onopgeloste grote geschillen ziet tussen Oekraïne en Rusland. Dat zijn de status van de Oost-Oekraïense regio Donbas, waar de pro-Russische zelfverklaarde republiekjes Donetsk en Loehansk liggen, en van het schiereiland de Krim, dat in 2014 door de Russen werd ingenomen.

Geen nieuw Russisch regime

Ondertussen moest de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een misverstand uit de wereld helpen. Volgens hem is een nieuw regime in Rusland niet één van de doelen van de NAVO. „Het is niet het doel van de NAVO, noch dat van de Amerikaanse president”, zegt de bondskanselier.

„Ik heb tijdens mijn bezoek aan het Witte Huis lang met Biden gesproken en ook dit vraagstuk stond ter discussie. Democratie, vrijheid en rechtvaardigheid hebben overal een toekomst, maar mensen en landen moeten zelf voor deze vrijheid vechten.”

Ophef door Biden

De opmerking van Scholz volgt een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een toespraak in de Poolse hoofdstad Warschau over de Russische leider Vladimir Poetin zei dat hij „een slager” is die „niet aan de macht kan blijven”.

De opmerkingen van Biden zorgden zowel binnen als buiten de Verenigde Staten voor ophef. Zo waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron voor verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne.

Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tactieken Rusland ‘onmenselijk’ en vredesbesprekingen Oekraïne en Rusland in Turkije
Sluiten