Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Macron waarschuwt voor escalatie na opmerking Biden over Poetin

Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, vreest dat de oorlog in Oekraïne zal escaleren. Dat komt door een uitspraak die Joe Biden in Polen deed. Hij noemde Vladimir Poetin namelijk „een slager”, eerder noemde hij hem al een „oorlogsmisdadiger” en een „moorddadige dictator”.

Macron: ‘Kunnen geen escalatie gebruiken’

Macron zei op de zender France 3 dat hij het als zijn taak ziet „eerst een staakt-het-vuren te realiseren en dan een volledige terugtrekking van de Russische troepen door diplomatiek overleg. Als we dat willen bereiken, kunnen we geen escalatie gebruiken in woord noch in acties. Ik zou zo’n formulering niet gebruiken omdat ik in gesprek wil blijven met president Poetin”.

Macron liet weten de komende dagen vaker contact te zullen zoeken met Poetin om te praten over de situatie in Oekraïne en over initiatieven om de nog achtergebleven inwoners van de zwaar belegerde havenstad Marioepol, naar schatting 170.000 personen, een veilig heenkomen te bieden. „We willen de oorlog die Rusland is begonnen in Oekraïne beëindigen zonder escalatie. Dat is de doelstelling.”

Biden: ‘Poetin kan niet aan de macht blijven’

De opmerking over Poetin als „slager” is niet de enige keer dat Biden in Polen de mist in ging. In zijn toespraak stelde hij ook de alleenheerschappij van Poetin in het Kremlin en zijn oorlogsdaden ter discussie. „In hemelsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven”, zei hij. Veel mensen vatten dan op als een oproep om Poetin ten val te brengen. Het Witte Huis benadrukt nu dat dat nadrukkelijk niet de bedoeling was. De Verenigde Staten willen alleen dat Poetin „niet de macht krijgt oorlog te voeren tegen Oekraïne of een ander land”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat het niet het doel van de VS is om een ander regime aan de macht te krijgen in Moskou. Hij herhaalde dat nog eens in Jeruzalem. „We hebben geen strategie voor een machtswisseling in Rusland of ergens anders.”

Alle Metro-berichten over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Kijkers geërgerd door Twan Huys in Buitenhof: ‘Tenenkrommend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Macron waarschuwt voor escalatie na opmerking Biden over Poetin
Sluiten