Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Lifestyle 7 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Nationale Week Zonder Vlees dit jaar ook zonder zuivel: ‘Dit is hét moment’

Minder vlees eten is in. Dat is ook te merken aan de cijfers over vleesconsumptie. Om mensen te motiveren om hun eigen vleesconsumptie te minderen, is in 2018 de Nationale Week Zonder Vlees het leven in geroepen. Vandaag gaat de vijfde editie van start, mét een nieuwe toevoeging. Initiatiefnemer van de campagne, Isabel Boerdam, vertelt er alles over aan Metro.

Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees en Zuivel, deelt de successen en motivatie voor de Nationale Week Zonder Vlees, en dit jaar dus ook zuivel, met Metro. „De Nationale Week Zonder Vlees was eigenlijk de eerste campagne die Nederland de ogen deed openen over de positieve impact die gemaakt kan worden door minder vlees te eten.”

Zónder zuivel

Nu gaan ze de 5e editie in en zien ze dat er in de afgelopen jaren veel gebeurd is met het bewustzijn van vleesconsumptie in Nederland. „Daarom organiseren we dit jaar de Nationale Week Zonder Vlees én Zuivel, omdat we inmiddels een enorme beweging zien en we koploper willen blijven in het vertellen van dit verhaal. De CO₂-uitstoot en het waterverbruik zit niet alleen in vlees, maar in de volledige dierlijke keten. Dus daarom gaan we dit jaar een stapje verder, en vertellen we ook het zuivelverhaal.”

De Nationale Week Zonder Vlees opende voor het eerst de ogen van mensen over de positieve impact van minder vlees. En de belangrijkste motivatie daarvoor is het klimaat, zegt Boerdam. „Wij zijn natuurlijk een klimaatcampagne en we willen echt laten zien dat één van de oplossingen voor een beter klimaat aan het uiteinde van je vork zit.”

Initiatiefnemer Week Zonder Vlees Isabel Boerdam
Initiatiefnemer Isabel Boerdam

„Het klimaat wordt met de dag urgenter, zo blijkt ook weer uit het recent verschenen IPCC-rapport, en daarom is het heel belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen. En daarbij maakt het ontzettend veel uit wat je eet. De Nationale Week Zonder Vlees en dit jaar dus & Zuivel, wil laten zien hoe makkelijk én lekker het is om die bijdrage te leveren voor het klimaat.” Dat zit hem dus zowel in de impact van vlees, als zuivel: „Het minderen daarvan, of het gebruiken van alternatieven kan echt een groot verschil maken.” Legt Boerdam uit.

Bewuste keuze

De keuze om zuivel dit jaar te betrekken bij de Week Zonder Vlees was bewust, zegt Boerdam. „We hadden zuivel natuurlijk al eerder mee kunnen nemen in de Nationale Week Zonder Vlees, maar we hebben er heel bewust voor gekozen om dat de eerste vier jaar van de campagne nog niet te doen. Toen ik startte met de Week Zonder Vlees, in 2018, was het eten van minder vlees al een enorme stap voor Nederland. Als we op dat moment ook hadden opgeroepen tot het minderen van zuivel, had dat enorme weerstand opgeroepen en had de campagne nooit zo succesvol kunnen zijn” zegt Boerdam. „Je wilt mensen uitnodigen, uitdagen en het leuk laten vinden. Dus we hebben mensen stapje voor stapje meegenomen in onze beweegredenen en dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Je ziet gedurende de eerste vier jaar van de Week Zonder Vlees letterlijk dat het schap met vleesvervangers steeds groter is geworden. Daarbij kwam ook steeds meer vegetarische recept-inspiratie en werd een goed vega-aanbod ‘mainstream’ in de supermarkten. Zo is het minder-vlees-verhaal steeds bekender en beter geaccepteerd geworden. Daarom voelt deze vijfde editie als het moment om de volgende stap te zetten en te kiezen voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Nederland is er klaar voor”, zegt de initiatiefnemer.

Het minderen van zuivel tijdens de campagneweek is een blijvertje, benadrukt Boerdam. „Zelf zien we het nu nog als toevoeging, daarom geven we dit jaar deelnemers de keuze of ze naast vlees, ook zuivel een week willen laten staan. Maar vanaf nu zal zuivel altijd bij de Week Zonder Vlees horen, en geleidelijk aan zal het volwaardig meegenomen worden, en officieel de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel zijn.”

‘Leuk, lekker en makkelijk’

Boerdam roept iedereen op om vlees en zuivel deze week te laten staan: „Doe mee en ontdek hoe leuk, lekker en makkelijk het is om plantaardig te eten. Ik weet zeker dat je verrast zult zijn.” Na vier edities van de Week Zonder Vlees weet Boerdam inmiddels hoe positief de reacties zijn: „Mensen ontdekken nieuwe recepten, nieuwe producten en meer dan de helft van de deelnemers verandert hun eetgedrag blijvend. Dus ik zou zeggen: ga de uitdaging aan en lever op een hele leuke manier een positieve bijdrage!”

Om je alvast op weg te helpen, hierbij drie heerlijke vega recepten van ons zusje Culy.

Dierenleed in Nederlandse slachthuizen is nog steeds niet voorbij: ‘Schandalig dat we dit toestaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.