Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Grootste stroom vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog, Nederland ruimhartig

De Verenigde Naties melden dat de afgelopen tien dagen in totaal ruim 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht. Daarmee is het volgens de organisatie „de snelst groeiende vluchtelingen-crisis sinds de Tweede Wereldoorlog” in Europa. Duizenden Nederlandse gezinnen zetten de deur voor vluchtelingen uit Oekraïne wijd open.

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Oekraïne in buurland Polen is aangekomen, is opgelopen tot bijna een miljoen, meldt de Poolse douane. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne hebben zich ongeveer 922.400 vluchtelingen in Polen gemeld.

Polen overspoeld door vluchtelingen

Alleen gisteren al staken 129.000 mensen de Polen grens over, melden de autoriteiten en de Verenigde Naties. Vandaag zijn daar tot halverwege de ochtend nog eens bijna 40.000 vluchtelingen bij gekomen.

Het merendeel van de groep bestaat uit Oekraïners. Er zijn echter ook vluchtelingen uit onder meer Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Algerije, Marokko en de Verenigde Staten.

Ook het aantal vluchtelingen in Duitsland neemt toe. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er inmiddels 37.786 Oekraïners in het land aangekomen, zo’n 10.000 meer dan een dag eerder. Veel van hen bevinden zich in de omgeving van de hoofdstad Berlijn.

Duizenden Nederlanders willen hulp bieden

Er hebben zich inmiddels 5000 gastgezinnen gemeld bij het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne. De afgelopen week, zo schreef Metro, bleek de ruimhartige animo al. Deze mensen willen, als dat nodig blijkt, hun huis beschikbaar stellen om Oekraïners onderdak te geven. Volgens initiatiefnemer Huib van Mierlo kunnen er op deze manier ruim 15.000 vluchtelingen worden opgevangen.

„Het is mooi om te zien dat de Nederlandse bevolking één is met Oekraïne”, aldus Van Mierlo. Nadat hij dinsdag begon met het initiatief meldden zich al snel veel mensen aan. Binnen twee dagen kwamen er meer dan 3600 aanmeldingen binnen.

Meer initiatieven om vluchtelingen op te vangen

Zijn club bemiddelt overigens niet zelf tussen eventuele vluchtelingen en Nederlanders die onderdak willen bieden. Mensen die het formulier op zijn website invullen, gaan ermee akkoord dat hun gegevens mogelijk gedeeld kunnen worden met het Rode Kruis of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Van Mierlo zei eerder het initiatief gestart te zijn om voorbereid te zijn op een enorme stroom van vluchtelingen.

Onderdak Oekraïne is een van de burgerinitiatieven die op dit moment loopt in het land. Zo is er ook RoomforUkraine, van initiatiefnemer Louis de Mast. Ook hij meldt veel aanmeldingen binnen te krijgen van mensen die een kamer of andere leefruimte aanbieden. Via platform voor huizenruil HomeExchange zijn honderden accommodaties beschikbaar gesteld voor Oekraïners, waaronder ook een aantal in Nederland. Ook meldden zich duizenden Nederlanders bij Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen.

Nederlanders (maar ook Russen) de straat op tegen oorlog in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.