Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 11 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Rusland boos op bedrijf achter Facebook, dreigt activiteiten te stoppen

Rusland stopt de activiteiten van mediagigant Meta Platforms, moederbedrijf van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp, als het toestaat dat wordt opgeroepen de president van Rusland of andere bestuurders en militairen te doden. Het Openbaar Ministerie in Moskou is een onderzoek begonnen naar het aanzetten tot het vermoorden van Russen en spreekt van terroristische activiteiten.

Haatzaaien mag volgens Meta niet op hun sites. Maar het bedrijf zou nu een uitzondering maken voor oproepen Russen te doden, met name president Vladimir Poetin, zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko en militairen en bewindslieden uit Rusland. In enkele landen zijn gebruikers nu toegestaan om bijvoorbeeld „dood aan de Russische bezetters” te plaatsen, schreef Metro eerder vandaag. Om dat toe te staan hebben de twee platformen nu hun regels versoepeld. Bedreigingen richting Russische burgers zijn nadrukkelijk níet toegestaan.

‘Dood aan Russische aanvallers’ toegestaan op Meta-platformen

Een woordvoerder van Meta heeft mediaberichten bevestigd dat het tijdelijk oproepen zoals ‘dood aan de Russische aanvallers’ tolereert, maar geen oproepen Russische burgers te doden. De mensenrechtenorganisatie van de VN noemt de stap van het mediabedrijf ‘zorgwekkend’.

De Russische ambassade in de Verenigde Staten reageerde woedend op de aankondiging van Meta en riep de autoriteiten op maatregelen te nemen tegen ‘de extremistische activiteiten’ van de mediagigant. Rusland blokkeerde vorige week al de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter, nadat Facebook bekend had gemaakt Russische media tegen te houden in Europese landen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

2,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne: ‘Voor nu genoeg plek, maar veel meer nodig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.