Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 26 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Oekraïne meldt 136 dode kinderen door oorlog Rusland, 199 gewonden

Door de oorlog in Oekraïne zijn 136 kinderen om het leven gekomen, zegt de openbaar aanklager in het land. Daarnaast zouden 199 kinderen door het oorlogsgeweld van Rusland gewond zijn geraakt. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd. Ook is er nieuws uit Kiev, over Joe Biden en rond humanitaire corridors.

Vorige week werden 122 dode kinderen gemeld. Van de overleden kinderen zijn er 64 gedood in de regio van de hoofdstad Kiev, meldt de aanklager. Vijftig kinderen zijn omgekomen in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Onder Donetsk valt onder meer de zwaar getroffen havenstad Marioepol. Donetsk is daarnaast ook een van de twee regio’s waar voor de Russische invasie een jarenlange burgeroorlog gaande was tussen pro-Russische separatisten en het regeringsleger.

Dat noemt Rusland een missie voor vrede en veiligheid, reageert een twitteraar op het nieuws rond de omgekomen 136 kinderen.

Oekraïne trekt lang uitgaansverbod Kiev in

Inwoners van Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, zouden opnieuw te maken met een uitgaansverbod. Zij moesten vandaag om 20.00 uur lokale tijd binnen zijn en pas weer maandag om 8.00 uur naar buiten. Burgemeester Vitali Klitsjko zei bij de aankondiging op Telegram dat het besluit is genomen door het Oekraïense leger, zonder verdere details te geven. Vanmiddag werd het uitgaansverbod weer ingetrokken. Inwoners moeten zich nu houden aan de normale avondklok van 20.00 uur lokale tijd tot 7.00 uur de volgende ochtend. Eerder werden ook al strenge uitgaansverboden afgekondigd, die neerkomen op strenge en korte lockdowns.

Het uitgaansverbod komt op dezelfde dag waarop de gouverneur van de regio Kiev bekendmaakte dat Russische troepen het dorp Slavoetitsj hebben ingenomen. Daar woont het personeel van de oude Tsjernobyl-kerncentrale die al onder Russische controle staat. Volgens de gouverneur is een ziekenhuis in Slavoetitsj bezet en is de burgemeester ontvoerd. Net als de cijfers over overleden kinderen zijn ook deze claims niet onafhankelijk geverifieerd.

Afspraak met Rusland over humanitaire corridors

Oekraïne en Rusland hebben voor vandaag afspraken gemaakt voor tien humanitaire corridors in het door oorlog geteisterde land. Volgens de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek moeten burgers die Marioepol proberen te verlaten dat in eigen auto’s doen, omdat bussen niet door Russische checkpoints komen.

Via de afgesproken vluchtroutes van eerder deze week zijn iets meer dan 37.600 mensen geëvacueerd naar veiligere gebieden in Oekraïne, zei president Volodimir Zelenski gisteren. Het ging met name om inwoners van het genoemde Marioepol. De havenstad is ernstig getroffen door de oorlog. Volgens Zelenski is de situatie daar tragisch en staat het Russische leger niet toe humanitaire hulp naar de stad te sturen.

Joe Biden ontmoet ministers Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet vandaag twee Oekraïense ministers in Warschau, op de laatste dag van zijn bezoek aan Polen. Hij is in het Europese land om te laten zien dat de Verenigde Staten toegewijd zijn aan de bescherming van andere NAVO-landen, aldus het Witte Huis eerder. Er is in de Poolse hoofdstad overleg tussen de defensie- en buitenlandministers van Oekraïne en de Verenigde Staten. Het Witte Huis heeft nu laten weten dat Biden zich bij de ministers zal voegen.

Biden heeft besprekingen met Poolse leiders en gaat ook naar een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Hij zal zijn bezoek later die dag afronden met een toespraak. De president bezocht een dag eerder Amerikaanse troepen die zijn gestationeerd in Polen, niet ver van de grens met Oekraïne.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Hugo de Jonge wil 15.000 vluchtelingen in overheidsgebouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oekraïne meldt 136 dode kinderen door oorlog Rusland, 199 gewonden
Sluiten