Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 19 mrt 2022

122 kinderen omgekomen in Oekraïne, hongersnood dreigt in belegerde steden

Tot nu toe zijn er 122 kinderen in Oekraïne omgekomen door oorlogsgeweld. Dat zegt de openbare aanklager in Oekraïne. Ook zouden er nog eens 140 kinderen gewond zijn geraakt.

Het is inmiddels 24 dagen geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog heeft inmiddels aan duizenden mensen het leven gekost. Dit zijn vooral militairen, maar helaas zijn er ook honderden burgerdoden te betreuren. De Verenigde Naties hebben tot nu toe 816 burgerdoden bevestigd, maar door de chaos en aanhoudende gevechten en belegeringen, is het mogelijk dat niet alle slachtoffers kunnen worden vastgesteld.

122 kinderen omgekomen door oorlogsgeweld

Onder de 816 zijn voor zover bekend 122 kinderen wiens jonge leven werd beëindigd door oorlogsgeweld in Oekraïne. Gisteren werden er voor het stadhuis van de Oekraïense stad Lviv 109 lege kinderwagens neergezet. Deze stonden symbool voor de, destijds, 109 kinderen die waren omgekomen sinds de Russische invasie. Ook Lviv ligt al dagen onder vuur.

De situatie lijkt momenteel het ergste in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. De stad wordt al weken belegerd en gebombardeerd door Russische troepen met een enorm drama als gevolg. Veel verwoestingen, zoals het theater dat woensdag werd beschoten, maar ook mislukte evacuatiepogingen en erbarmelijke omstandigheden voor de inwoners.

Zorgen om Marioepol

Een klein positief punt is dat er volgens de Oekraïense autoriteiten geen doden zijn gevallen bij de beschieting van het theater van Marioepol. Er zou één persoon gewond zijn geraakt. Tijdens het bombardement op het theater waren veel burgers, onder wie kinderen, aanwezig in de grote schuilkelder onder het theater.

De Franse president Emmanuel Macron uitte in een telefoongesprek met Vladimir Poetin zijn zorgen over de situatie in de havenstad. Macron verzocht Poetin een onmiddellijke staakt-het-vuren en de mogelijkheid tot het verlenen van humanitaire hulp. Volgens Poetin doen de Russische troepen er alles aan om burgerlevens te sparen in heel Oekraïne. Macron daarentegen spreekt van de niet-naleving van mensenrechten. Er zouden mogelijk al honderden doden zijn gevallen in Marioepol vanwege Russische artillerie.

Beginnende hongersnood in Oekraïne

Ook de Europese Commissie maakt zich zorgen om de situatie van de burgers in Oekraïne. Volgens Brussel is er op veel plekken een hongersnood ophanden. „Mensen in de belegerde steden worden blootgesteld aan apocalyptische omstandigheden”, zei Eurocommissaris Janez Lenarčič tegen Welt am Sonntag.

„Er is geen voedsel, water, medische zorg en geen uitweg. We beginnen nu al te zien dat er hongersnood ontstaat.” Er wordt wel veel humanitaire hulp naar Oekraïne gestuurd, „maar zolang er gevochten wordt, kunnen mensen die levensreddende hulp nodig hebben niet worden bereikt”.

Evacuatieroutes open

Wel zijn vandaag tien evacuatieroutes opengegaan om mensen uit belegerde steden te halen, meldt de regering van Oekraïne. De humanitaire corridors worden ook gebruikt om hulpgoederen de steden in te brengen. Het gaat met name om de steden Marioepol, Loehansk en Kiev.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Voor het eerst in ruim een jaar meldt China coronadoden, steden in lockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
122 kinderen omgekomen in Oekraïne, hongersnood dreigt in belegerde steden
Sluiten