Erik Jonk
Erik Jonk Sport 26 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Na raketaanval: hoe nu verder met de Formule 1 en Max Verstappen?

Een raketaanval op een oliedepot vlakbij het circuit van de Formule 1 in Saudi-Arabië? Ga je dan de race nog rijden? De coureurs, waaronder Max Verstappen, willen het. De organisatie en de leiding willen het. Ondanks omstandigheden: de Formule 1 gaat dit weekend door.

De leiding van de Formule 1 en autosportfederatie FIA hebben in een gezamenlijk statement duidelijk gemaakt dat de Grand Prix van Saudi-Arabië doorgaat. De mededeling volgde vanmorgen na een reactie van directeur Stefano Domenicali van de Formule 1, die gisteravond laat al liet weten dat de race niet wordt afgelast.

Lange gesprekken over Formule 1 in Djedda

Domenicali sprak gisteravond uren met bezorgde coureurs en teambazen, na een raketaanval op een oliedepot in de buurt van het circuit in Djedda. Volgens hem hebben de plaatselijke autoriteiten de veiligheid van iedereen gegarandeerd. De Formule 1 en FIA bevestigen dat in het afgegeven statement.

Vanmorgen waren er vanaf het circuit nog steeds rookwolken te zien rond de plek waar de aanslag heeft plaatsgevonden. De derde vrije training begint vandaag om 15.00 uur Nederlandse tijd. De kwalificatie gaat vanaf 18.00 uur van start.

Rebellen uit Jemen voerden gisteren tijdens de eerste vrije training een raketaanval uit op een complex van het staatsoliebedrijf Aramco, op zo’n 10 kilometer afstand van het circuit. Een dikke rookwolk verspreidde zich door de lucht en was goed te zien vanaf het stratencircuit in Djedda.

Max Verstappen dacht dat hij zijn auto rook

Max Verstappen was tijdens de eerste vrije training een van de eersten die merkte dat er wat aan de hand was. „Het ruikt verbrand. Is dat mijn auto?”, riep de wereldkampioen van Red Bull via de radio naar de pits.

Verstappen en zijn collega-coureurs van de Formule 1 staan achter de beslissing om de Grand Prix in Saoedi-Arabië door te laten gaan. „We hopen dat de wedstrijd vooral de herinnering in gaat als een goede race en niet vanwege het incident”, laat de GPDA, de vakbond van de coureurs, weten.

„Vrijdag was het een moeilijke dag voor de Formule 1 en een slopende dag voor de coureurs”, doelt de GPDA op de raketaanval tijdens de eerste vrije training. „Het was moeilijk om geconcentreerd te blijven racen toen al die rook zichtbaar werd.”

Vandaag Inside vraagt Van Gaal naar Frenkie omdat Frenkie niets mag zeggen: ‘Oekraïne gaat ergens over…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.