Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïne: elektriciteit kerncentrale Tsjernobyl werkt weer

De stroomtoevoer naar de oude, in 1986 ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne is hersteld. Dat meldt het Oekraïense ministerie voor Atoomenergie. Dat betekent dat de koelsystemen in de kerncentrale niet langer meer afhankelijk zijn van back-up-stroom.

Vrijdag meldde het internationaal atoomagentschap IAEA op basis van de Oekraïense netbeheerder al dat de stroomvoorziening bij de kerncentrale al voor een deel was hersteld. De stroomkabels waren volgens de netbeheerder tijdens de vele beschietingen rondom de kerncentrale beschadigd geraakt.

Kerncentrale wekt geen stroom meer op

In de kerncentrale bij Tsjernobyl wordt al jaren geen stroom meer opgewekt. Wel is er stroom nodig om de koelsystemen van de opslagfaciliteit voor verbruikte splijtstof in werking te houden. Bij stroomstoringen kan de kerncentrale 48 uur draaien op de noodgeneratoren voor de koelsystemen uitvallen. Volgens de IAEA heeft dat geen ‘kritieke impact op de veiligheid’ omdat de warmte ook zonder elektriciteit efficiënt kan worden afgevoerd.

Wel waren er zorgen over het ontstaan van stralingslekken. Volgens de Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koebelo dreigden er zulke lekken te ontstaan. Hij riep op om een staakt-het-vuren te eisen zodat er reparaties aan de kerncentrale uitgevoerd konden worden. Hij benadrukte dat de oorlog in de buurt van Tsjernobyl heel Europa in gevaar bracht.

Rusland nam Tjernobyl aan begin van invasie in

De centrale van Tsjernobyl werd aan het begin van de invasie door Rusland ingenomen door Russische troepen, bijna twee weken geleden. Sindsdien zouden de 210 personeelsleden aan een stuk door werken. Ook is er geen internationaal toezicht meer op het terrein.

Ongeveer twee weken geleden was er een lichte verhoging gemeten in de straling die rondom de kerncentrale van Tsjernobyl hangt. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) hoeven Nederlanders zich echter geen zorgen te maken. Als er daadwerkelijk verhoogde waarden gemeten zijn in het gebied rondom Tsjernobyl, dan hebben deze geen effect op Nederland, omdat het lage waarden zijn.

Volgens het IAEA zijn acht van de vijftien nucleaire reactoren van de vier kerncentrales in Oekraïne in bedrijf en zijn er geen afwijkende stralingsniveaus meer gemeten. Naast Tsjernobyl hebben de Russen ook de kerncentrale Zaporizja in handen, de grootste van Europa.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Poetin wil met Zelenski praten, maar strijd in Oekraïne blijft verharden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oekraïne: elektriciteit kerncentrale Tsjernobyl werkt weer
Sluiten