Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Avondklok aangekondigd in Kiev, dodenaantal Oekraïne loopt op

De burgemeester van Kiev heeft een 35 uur durende avondklok voor de stad afgekondigd vanaf vandaag. De kleine 2 miljoen inwoners moeten vanavond om 20.00 uur lokale tijd binnen zijn. Pas vanaf donderdagochtend mogen ze weer de deur uit.

De avondklok is ingesteld omdat meerdere wooncomplexen werden aangevallen door Russische troepen buiten Kiev. Hierdoor zijn zeker twee doden gevallen. Russische militairen maken een opmars richting Kiev, terwijl ze de stad proberen te omsingelen.

Avondklok vergelijkbaar met korte lockdown

Burgemeester Vitali Klitsjko roept burgers op voorbereidingen te treffen voor de avondklok, die in de praktijk vergelijkbaar is met een korte lockdown. Mensen die naar een schuillocatie willen of speciale passen hebben, zijn uitgezonderd van deze regel.

Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari is Kiev herhaaldelijk het doelwit geweest van Russische aanvallen. Eerder werden ook al strenge avondklokken afgekondigd. Ook loopt het dodental steeds verder op. Na een Russische aanval op een Oekraïense televisietoren zijn er deze week negentien doden gevallen, meldt de regionale gouverneur. Hij meldde eerder dat de toren bij de noordwestelijke stad Rivne maandag werd geraakt door twee raketten.

3 miljoen Oekraïense vluchtelingen

De gouverneur maakte gisteren ook melding van negen doden en negen gewonden. Het reddingswerk was toen nog niet afgerond. Er zaten op dat moment overlevenden vast onder het puin. De informatie over de aanval in het noordwesten van Oekraïne is niet onafhankelijk geverifieerd.

Inmiddels is het aantal vluchtelingen uit Oekraïne opgelopen tot boven de 3 miljoen. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 1,8 miljoen van hen naar buurland Polen gevlucht.

Buurlanden als Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije hebben tevens grote aantallen vluchtelingen opgenomen. Meer dan 300.000 mensen zijn doorgereisd naar het westen van Europa. Van de vluchtelingen zijn er meer dan 150.000 niet-Oekraïens. Volgens VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF staat het aantal gevluchte kinderen op 73.000. Dat komt neer op 55 kinderen elke minuut in de afgelopen dagen.

Nederlandse producer wil lied opnemen met ‘Frozen-meisje’ in Kiev

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Avondklok aangekondigd in Kiev, dodenaantal Oekraïne loopt op
Sluiten