Fleur Broeders
Fleur Broeders Films & series 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Documentaire Phoenix Rising: de val van Marilyn Manson?

Het eerste deel van de tweedelige documentaire Phoenix Rising is vanavond te zien op HBO Max. De docu is van actrice Evan Rachel Wood en gaat over het vermeende misbruik door haar ex Marilyn Manson. Het eerste deel, Don’t Fall, was eerder al te zien op het Amerikaanse filmfestival Sundance Film Festival. Morgen verschijnt het tweede deel op HBO Max: Stand Up.

Vorig jaar beschuldigde actrice Evan Rachel Wood haar ex en zanger Marilyn Manson, met wie zij 3 jaar lang samen is geweest, van misbruik. Na haar volgden meerdere vrouwen die de zanger van misbruik beschuldigden. Brian Hugh Warner, de officiële naam van Marilyn Manson, ontkent alle beschuldigingen.

Wat is er allemaal gebeurd?

Dit verhaal begint in 2018. Evan Rachel Wood getuigde voor het Amerikaanse Congres om het belang van bescherming voor slachtoffers van seksueel misbruik te benoemen. Zelf sprak ze toen ook over jarenlang misbruik, maar de naam Manson werd niet genoemd. Dat gebeurde pas in februari vorig jaar. Op Instagram deelde ze een bericht, waarin duidelijk werd over wie ze het had.

Vier andere vrouwen klagen Manson ook aan, tegelijkertijd met Wood. De zanger ontkent alles direct, maar raakt toch zijn manager, platenmaatschappij en diverse filmrollen kwijt.

Marilyn Manson krijgt ook te maken met andere aanklachten. Onder andere ook van Game of Thrones-actrice Esmé Bianco. In 2021 klaagt ze hem aan voor marteling en verkrachting. Zijn voormalige assistent Ashley Walters wil hem voor de rechter slepen voor aanranding, mishandeling en intimidatie. Ook model Ashley Morgan Smithline en een cameravrouw hebben hem aangeklaagd. Manson blijft alle aanklachten ontkennen. „De aanklagers hebben maandenlang samengewerkt om hun leugens op elkaar af te stemmen.”

Documentaire Phoenix Rising

Nu komt er dus een documentaire uit. Wood vertelt hoe zij door Marilyn Manson is misbruikt. Haar moeder en broer komen ook aan het woord. De zanger klaagt Wood in maart dit jaar aan, omdat de documentaire hem in een kwaad daglicht zou stellen. Advocaten van Manson vinden dat Wood veel eerder melding had moeten doen van het vermeende misbruik en de beschuldigingen zijn dus niet gegrond.

Bekijk hier de trailer van Phoenix Rising:

HBO Max

De tweedelige documentaire is te zien op HBO Max. Dit nieuwe streamingplatform maakte vorige week zijn debuut in Nederland en gaat de concurrentie aan met Netflix en Disney+. Voorheen kon je het aanbod van HBO kijken via Ziggo, nu is de hele streamingdienst ook in Nederland beschikbaar. HBO kun je kennen van series als Game of Thrones, Band of Brothers en Euphoria.

De beste series op HBO Max: 14 redenen om een abonnement te nemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Documentaire Phoenix Rising: de val van Marilyn Manson?
Sluiten