Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Laatste coronamaatregelen vervallen: geen thuiswerkadvies en mondkapjes in ov

De kogel is door de kerk: het is straks niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Vanaf 23 maart geldt dit alleen als advies, luidt het advies van het kabinet. In het vliegtuig blijft een mondkapje wel verplicht, omdat dit internationaal zo is afgesproken. Daarmee vervallen de laatste coronamaatregelen en gaan we weer terug naar het normale leven.

Wel moeten reizigers die buiten de Schengen-zone komen gevaccineerd zijn. Of ze moeten een herstelbewijs hebben of een test doen om Nederland binnen te komen. Ook stapt het kabinet af van het advies om gedeeltelijk thuis te werken. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor.

Samenleving kan weer zo goed als normaal functioneren

Ook het testen voor toegang wordt geschrapt. Bezoekers van grote evenementen hoeven zich straks niet meer vooraf te laten testen om binnen te komen.

Dat betekent dat na twee jaar van regels rond het virus in Nederland, de samenleving weer zo goed als normaal gaat functioneren.

Coronamaatregelen waren al veel minder streng

De eerste coronamaatregelen werden namelijk aangekondigd in maart 2020. Iets meer dan twee jaar later zal zorgminister Ernst Kuipers waarschijnlijk bekendmaken dat ze voorlopig nagenoeg allemaal worden geschrapt.

De regels waren de laatste weken al niet zo streng meer. De versoepelingen worden daarom niet bekendgemaakt in een grote persconferentie die ‘s avonds live wordt uitgezonden op televisie, zoals er talloze zijn geweest. Er is nu alleen gesproken tijdens een persmoment op Mark Ruttes ministerie van Algemene Zaken. Rutte zelf zal daar niet bij zijn, bevestigden ingewijden. Kuipers heeft het besluit alleen toegelicht. Dat deed hij bij de vorige persconferentie over corona ook alleen.

De beperkingen die nu nog gelden, hebben vooral betrekking op specifieke situaties (op de website van de Rijksoverheid is de laatste stand van zaken steeds te lezen). Zo moeten mensen mondkapjes op in het openbaar vervoer. Er geldt een testplicht voor wie naar bepaalde grootschaligere bijeenkomsten wil. Ook is er nog een thuiswerkadvies (‘werk de helft van de tijd thuis als dat mogelijk is’).

OMT: ‘Mondkapjes ov hebben nog toevoegde waarde’

Het Outbreak Management Team (OMT) gaf gisteravond grotendeels groen licht voor versoepelingen, maar merkte wel op dat mondkapjes in het ov nog toegevoegde waarde hebben bij hoge besmettingsaantallen. Ook zouden het thuiswerkadvies en de quarantaineregels nog moeten blijven, aldus de experts. Zij benadrukten dat de ministersploeg over het uiteindelijke besluit gaat.

Het kabinet vindt versoepelingen verantwoord omdat het risico dat de zorg en de samenleving als geheel ernstig ontregeld raken door het virus nu veel kleiner is. Deels komt dat door de minder ziekmakende omikronvariant van het virus, en deels doordat veel mensen antistoffen hebben door een vaccinatie of doorgemaakte infectie.

Stemmen in een museum of dierentuin: bij deze stemlocaties kun je terecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laatste coronamaatregelen vervallen: geen thuiswerkadvies en mondkapjes in ov
Sluiten