Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

VN: 1 miljoen Oekraïners op de vlucht, meesten naar Polen

Een miljoen Oekraïners heeft in de week sinds de Russische invasie het land ontvlucht, meldt de VN-vluchtelingencommissaris op Twitter. „Voor de vele miljoenen die nog in Oekraïne zijn, is het tijd dat de geweren stil vallen, zodat levensreddende humanitaire hulp gestuurd kan worden”, aldus Filippo Grandi.

Op de website van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is te zien dat het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen naar Polen is vertrokken. Daar zijn inmiddels ruim een half miljoen Oekraïners.

In de buurlanden Slowakije, Moldavië, Hongarije en Roemenië worden ook vluchtelingen opgevangen. In Rusland zijn al meer dan 50.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, meldt de VN-organisatie.

Verzet van Oekraïners

Opvallend om te zien is dat het Russische militaire konvooi van ruim 60 kilometer lang al zo’n 24 tot 36 uur geen voortgang  naar Kiev heeft geboekt. Dit zegt John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Kirby voegde toe dat het erop lijkt dat een aantal voertuigen zonder brandstof zit. Ook is er niet genoeg voedsel voor de soldaten. Volgens de BBC hebben Oekraïense overheidsvertegenwoordigers in de regio gezegd dat Russische soldaten supermarkten plunderen op zoek naar eten, omdat de maaltijden die het Russische leger aanbiedt niet goed meer zijn.

Cherson in handen van Russen

Ook zou het verzet van de Oekraïners invloed hebben op de voortgang van het konvooi, zegt Kirby. Hij zegt erbij dat „de troepen zich mogelijk aan het herpakken zijn”. Ook „evalueren ze hoe ze de verloren tijd goed kunnen maken”. Volgens Kirby is het nog steeds de ambitie van de Russische president Vladimir Poetin om de macht in Kiev te pakken en de Oekraïense overheid af te zetten.

Hij benadrukte ook dat Kiev niet de enige stad is die onder vuur ligt. Er wordt hevig gevochten in het oostelijke Charkov en in zuidelijke steden als Marioepol en Cherson. Die laatste stad is inmiddels veroverd door de Russen, zegt de Oekraïense burgemeester van de stad.

Hoe praat je met je kind over oorlog? Een orthopedagoog geeft tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.