JMouders.nl
JMouders.nl Binnenland 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe praat je met je kind over oorlog? Een orthopedagoog geeft tips

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland kan je onmogelijk zijn ontgaan, we hebben het immers nergens anders meer over. Daardoor is het ook goed mogelijk dat je kind hier iets van mee krijgt. Maar hoe kun je daar als ouder het beste mee omgaan? Orthopedagoog Marielle Beckers geeft tips over hoe je met jouw kind over de oorlog kunt praten.

Het kan zijn dat je kind iets heeft opgepikt over de oorlog, vragen heeft of misschien zelfs angstig is. Het is fijn om dan als ouder te weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Praten met je kind over de oorlog

Het is erg afhankelijk van de leeftijd van je kind, hoe je het beste over deze (of een andere) oorlog kunt praten. Daarom zetten we de tips per leeftijd voor je op een rij.

Tot 6 jaar

„Kinderen tot zes jaar kun je het beste nog een beetje weghouden van het nieuws”, adviseert Beckers. „De reden daarvoor is dat kinderen van die leeftijd nog niet het referentiekader of de levenservaring hebben om zoiets te bevatten, dus dat maakt het ook moeilijk om uit te leggen. Als ze vragen hebben is het wel belangrijk om antwoord te geven, maar hou dat vooral kort en krachtig.”

6 tot 12 jaar

„Bij grotere kinderen kun je er wel over praten, maar ook hierbij geldt: maak het niet te groot”, zegt Beckers. „Daarmee bedoel ik, beantwoord vragen die ze hebben, leg het kort uit. Maar kinderen hoeven niet helemaal te weten waar het conflict vandaan komt. Hou het dus kort en bondig en probeer kinderen wat duidelijkheid te bieden, want dat geeft geruststelling in de angst die ze misschien voelen.”

Beckers geeft ook tips over hoe je dit onderwerp het beste aan kunt snijden. Zo kun je bijvoorbeeld naar Het Jeugdjournaal kijken om het naar aanleiding hiervan te bespreken. Maar ook jouw eigen gevoelens en emoties kunnen aanleiding zijn voor een gesprekje hierover. „Het kan goed zijn dat kinderen jouw eigen emoties oppikken, doordat je misschien kribbiger of afgeleid bent”, zegt Beckers. „Dat kun je dan samen benoemen, door te zeggen dat je het als ouder ook best spannend vindt. Dan weten kinderen ook dat die angst er mag zijn, want angst is een normale emotie.”

Wel is het goed om soms even te peilen bij je kinderen hoe ze erin staan. „Vraag bijvoorbeeld wat ze ervan weten en of ze nog vragen hebben. Zo kun je goed in de gaten te houden of ze niet té angstig worden. Sommige kinderen zijn namelijk geen praters en dan kan het in hun hoofd iets heel groots en engs worden.”

Iets concreets doen

Wat voor iedere leeftijd helpend kan zijn, is om iets concreets te doen. „Bijvoorbeeld door iets te geven aan een inzamelingsactie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als je daarin participeert kunnen kinderen ook écht iets doen, en het voelt soms gewoon prettig als je kunt helpen”, aldus Beckers.

Poetins Rusland claimt inname eerste volledige stad Oekraïne

Dit artikel verscheen ook bij onze collega’s van JM Ouders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.