Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

VS: Poetin ambieert meer dan Oekraïne en personeel Tsjernobyl gegijzeld

De Russische president Vladimir Poetin begon in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige inval op Oekraïne, maar de Verenigde Staten denken dat er meer achter zit. Dat heeft het laten doorschemeren in een persconferentie.

Oekraïeners werden donderdag wakker in een bezet land. Iets wat er al een tijdje aan zat te komen en een grote vrees die werkelijkheid werd. Niet alleen van de inwoners van het Oost-Europese land, maar van heel de westerse samenleving. De angst dat de oorlog verder uitbreidt is groot. Misschien blijft de NAVO daarom militair inactief in Oekraïne, tot grote spijt van president Volodimir Zelenski.

President Oekraïne voelt zich in de steek gelaten door EU en NAVO: ‘Iedereen is bang’

‘Poetin wil meer dan Oekraïne’

Ook in het Witte Huis, waar de Amerikaanse regering huisvest, blijkt dat die vrees er is. Een woordvoerder van het Witte Huis antwoordde op een vraag van journalisten wat het ultieme doel van Poetin is, dat de Russische president „meer ambieert dan alleen Oekraïne”.

Onduidelijk is wat de woordvoerder hier precies mee bedoelt. Het lijkt er in ieder geval op de VS denken dat het niet alleen bij Oekraïne blijft, of dat Poetin een groter doel wil bereiken met de inname van het land.

Zelenski doelwit Rusland

Eén van de doelen van het binnenvallen van Oekraïne is volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de Oekraïense president Volodimir Zelenski. „President Zelenski vertegenwoordigt in veel opzichten de democratische aspiraties en ambities van het Oekraïense volk. Natuurlijk blijft hij een belangrijk doelwit voor Russische agressie”, zei woordvoerder Ned Price tegen CNN. Zelenski is daar zelf ook van overtuigd, maar blijft desondanks in Kiev, waar de bevolking de schuilkelders in is gedoken.

Intussen is vannacht de aanval op Kiev geopend door het Russische leger. Gisteren werden al belangrijke steden en doelwitten ingenomen, waaronder de voormalige kerncentrale Tsjernobyl. Na hevige gevechten verloor het Oekraïense leger de plek waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond. Zelenski noemde de inname van Tsjernobyl „een oorlogsverklaring aan heel Europa.”

‘Rusland gijzelt personeel Tsjernobyl’

De Russische controle over Tsjernobyl zou gevaar kunnen opleveren. Volgens lokale media werd een opslagplaats voor kernafval tijdens de aanval van gisteren getroffen door Russische beschietingen. Het Belarussische nieuwsplatform NEXTA meldt nu dat er een verhoogde radioactieve straling is waargenomen rondom Tsjernobyl.

De VS weten inmiddels ook dat het personeel van de voormalige kerncentrale momenteel gegijzeld wordt. De VS zeggen hierover „diep verontwaardigd” te zijn en noemen het „onwettig en gevaarlijk.” Zonder het personeel kan het betekenen dat de kerncentrale niet veilig blijft draaien: „ongelooflijk alarmerend.”

Volgens Moskou is er geen gijzeling en ook geen verhoogde radioactiviteit. Rusland stuurt special forces naar Tsjernobyl om de plek te beschermen.

‘Leve Oekraïne’: mannen paraat voor leger, burgers Kiev naar schuilkelders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.