Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Met carnaval verkleed als ‘pauperkabouter’ of PCR-test, maar er klinkt ook kritiek op feestgangers

Carnaval heeft inmiddels groen licht gekregen. Hoewel de keiharde carnavalsdagen officieel zondag beginnen, zijn veel zuidelijke provincies al in de feeststemming. Niet iedereen begrijpt dat de provincies ‘onder de rivieren’ zorgeloos feest vieren in deze tijd. Maar ook druppelt het eerste beeldmateriaal binnen van carnaval anno 2022. Met kostuums in de vorm van een PCR-test, ‘pauperkabouter’ en wappie.

De coronacrisis legde het carnavalsspektakel een jaar stil, maar dit jaar vieren de zuiderlingen het feest wel. Geen grote evenementen en uitgebreide optochten, maar wel lokaal feest in en rondom de kroeg. Burgemeesters riepen op of feestgangers van ‘boven de rivieren’ dit jaar thuisbleven. Zorgminister Ernst Kuipers sprak eerder in de persconferentie: „Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten”.

Door coronacrisis geïnspireerde kostuums

Het scholierencarnaval is inmiddels begonnen en ouders delen op Twitter trots de creaties van hun kinderen. Wat dacht je van kostuums als PCR-test, een ‘pauperkabouter’ en een wappie? De coronacrisis en andere actualiteiten zijn in ieder geval te herkennen in de carnavalskostuums van dit jaar.

Carnavals-hit Sywert van Lienden

En wat dacht je van een carnavalshit over Sywert van Lienden. Carnavalsartiest Negen Meloen haakte in op de actualiteit en maakte een carnavalskraker over Van Lieden. In het liedje wordt de beruchte mondkapjesdeal op de hak genomen. Alle opbrengsten van de hit gaan naar Stichting KiKa.

Kritiek over carnaval op Twitter

Overigens kan op Twitter niet iedereen de carnavalsvreugde waarderen. Sommige twitteraars vinden het in tijden van een coronacrisis, maar ook de dreigende oorlog in Oekraïne, onverantwoord om carnaval te vieren. Het verkleedfeest zorgt voor de nodige online kritiek. Zo pleiten sommigen voor het aflasten van carnaval. Ook klinkt daar weer tegengeluid om, omdat de Après-ski feesten in de skigebieden ondertussen ook doorgaan.

De redactie vroeg deze week aan het Metro-panel of ‘voluit hossen’ in deze tijd eigenlijk wel verantwoord is. De Metro-stelling luidt: ‘Het is onverantwoord om carnaval te gaan vieren’. Epidemioloog en gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg, voormalig directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed Ineke Strouken en spreker, adviseur en trendwatcher op het gebied van horeca en gastvrijheid Wouter Verkerk, gaven hun visie.

https://twitter.com/TimmerVisser/status/1496878441924206594

President Oekraïne voelt zich in de steek gelaten door EU en NAVO: ‘Iedereen is bang’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.