Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 30 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

VK bereidt militaire inzet voor vanwege oplopende spanning rond Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk overweegt een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden. Die kunnen ingezet worden als de spanningen rond Oekraïne verder oplopen. Premier Boris Johnson wil met de militaire inzet een ‘duidelijke boodschap’ aan het Kremlin afgeven. Dat zei hij gisteravond.

De grote militaire inzet wordt naar verluidt volgende week aangeboden aan de militaire leiding van de NAVO. Het gaat om een verdubbeling van de ongeveer 1150 Britse troepen die nu al in Oost-Europese landen aanwezig zijn. Ook worden er verdedigingswapens naar Estland gestuurd. Het Britse vliegdekschip HMS Prince of Wales staat tevens stand-by om ‘binnen enkele uren’ ingezet te kunnen worden, mochten de spanningen met Rusland verder oplopen.

Duidelijke boodschap

„Dit pakket zou een duidelijke boodschap afgeven aan het Kremlin. We zullen hun ontwrichtende activiteiten niet dulden en we zullen altijd achter onze bondgenoten van de NAVO staan in het licht van Russische vijandigheid”, zegt Johnson in een verklaring. „Ik heb onze strijdkrachten opdracht gegeven zich voor te bereiden om volgende week in heel Europa te worden ingezet, zodat we onze NAVO-bondgenoten kunnen steunen.”

Johnson is van plan volgende week naar de regio rond Oekraïne te reizen. Het is nog niet bekendgemaakt waar hij precies naartoe gaat en wanneer. Ook is hij van plan een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren.

Spanningen rond Oekraïne

De spanningen rond Oekraïne lopen al maanden op en Rusland heeft meer dan 100.000 militairen bij de Oekraïense grens paraat staan. Poetin beschuldigt het Westen ervan de veiligheidszorgen van Rusland in Oost-Europa, waaronder de aanwezigheid van westerse troepen in het gebied, niet serieus te nemen.

De Britse leider zegt dat het een ramp zou zijn voor Europa als Poetin kiest voor ‘bloedvergieten en vernietiging’. „Oekraïne moet vrij zijn om zijn eigen toekomst te bepalen.”

In Estland zijn nu meer dan 900 Britse militairen gestationeerd en in Oekraïne meer dan honderd. Zij nemen deel aan een trainingsmissie die in 2015 begon. Nog eens 150 Britten bevinden zich in Polen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij binnenkort een klein aantal militairen naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten zal sturen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid. Ook werd familie van ambassadepersoneel uit Oekraïne weggehaald.

Voorspelling Joe Biden: ‘Rusland gaat Oekraïne binnenvallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VK bereidt militaire inzet voor vanwege oplopende spanning rond Oekraïne
Sluiten