Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Boris Johnson wéér onder vuur vanwege ‘coronafeestje’ tijdens lockdown

De Britse premier Boris Johnson blijkt nogal een feestbeest. Hij ligt namelijk alweer onder vuur vanwege een feestje dat hij zou hebben gehouden tijdens de eerste coronalockdown. Het gaat om festiviteiten rond zijn verjaardag. Politici en nabestaanden van coronapatiënten reageren in Britse media verontwaardigd op het bericht over de bijeenkomst.

Nieuwszender ITV berichtte dat tientallen mensen aanwezig waren bij de feestelijke bijeenkomst in juni 2020. Johnson kreeg taart en werd toegezongen. De regering zegt dat het geen echt feest was, maar alleen een korte bijeenkomst om de premier te feliciteren. ‘Feestje’ is dus misschien een groot woord, maar voor Johnson betekent dit niet veel goeds. Hij lag namelijk al eerder onder vuur vanwege feestjes.

Lockdownfeestjes van Boris Johnson

De positie van de Britse premier wankelt. Eerder kwamen dus al berichten naar buiten over feestjes die hij zou hebben gepland tijdens de lockdown. Er kwamen medewerkers van hem bijeen voor een borrel in zijn tuin, iets dat toen niet toegestaan was. Topambtenaar Sue Gray doet onderzoek naar die festiviteiten en komt waarschijnlijk deze week met aanbevelingen.

Maar het is nog de vraag of Grays’ rapport meteen door de regering wordt vrijgegeven. De krant The Guardian schrijft dat oppositiepartij Labour volgende week wil proberen om publicatie van het volledige verslag af te dwingen, mochten de autoriteiten daar niet zelf toe besluiten.

Vooral boze partijgenoten die het wel gehad hebben met deze schandalen, maken Johnsons positie wankel. Zij kunnen hem namelijk proberen af te zetten als partijleider. Om een stemming over zijn positie aan te vragen, is de steun nodig van 15 procent van de conservatieve parlementsleden.

Als dat gebeurt en zijn partij hem echt afzet, moet hij ook weg als premier. Een hooggeplaatste parlementariër schatte in The Guardian dat Johnson mogelijk al de steun is verloren van een derde van de hooggeplaatste conservatieven. Het gaat dan om ministers en belangrijke partijfunctionarissen.

‘Overdreven’

Maar er zijn ook topfunctionarissen die Johnson nog wél steunen, publiekelijk nog wel. De minister van Cultuur, Nadine Dorries, verdedigde haar politieke baas op Twitter. De meest recente kritiek is volgens haar nogal overdreven.

„Als mensen op kantoor ‘s middags een taart kopen voor iemand waar ze mee samenwerken en dan tien minuten happy birthday zingen en dan weer gaan werken, is dat nu opeens een feest?”, schreef de minister.

Maar andere conservatieven zijn kritischer. Zo zegt voormalig partijvoorzitter Sayeeda Warsi tegen de BBC dat Johnson goed moet nadenken over de vraag of het nog in het landsbelang is als hij aanblijft. Parlementariër Andrew Bridgen zei dat de nieuwe onthullingen „de laatste druppel” kunnen zijn.

Nabestaanden van overleden coronapatiënten reageren boos. Jo Goodman van actiegroep Covid-19 Bereaved Families for Justice zei dat haar familieleden na het overlijden van haar vader door Covid-19 „niet eens konden knuffelen” vanwege de coronaregels. Engeland gaat binnenkort wel flink versoepelen: in het land gaan de mondkapjes en de coronapas in de ban.

Joe Biden scheldt journalist Fox News uit: ‘Wat een stomme klootzak’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.