Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 12 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijna 100 doden door tornado’s VS, nog vele vermisten

Het dodental van de tragedie dat zich de afgelopen dagen in de Verenigde Staten heeft voltrokken is opgelopen richting de 100. In het midden van de VS raasde vrijdag en gisteren een reeks verwoestende tornado’s. Er zijn nog veel mensen vermist.

Het hardst getroffen is de staat Kentucky, waar gisteravond al zeker tachtig doden zijn gemeld. Gouverneur Andy Beshear vreest dat dat aantal zal oplopen tot boven de honderd.

Noodtoestand in staat Kentucky

Tientallen tornado’s trokken een spoor van vernieling over honderden kilometers in het midden van de Verenigde Staten. Vooral Mayfield, een plaats met 10.000 inwoners in Kentuncky, lijkt zwaar getroffen te zijn. Veel gebouwen zijn volledig verwoest en straten zijn bezaaid met puin. Burgemeester Kathy O’Nan omschreef het centrum in een gesprek met CNN als een stapel „lucifers”. Gouverneur Beshear zei in Mayfield dat de verwoesting „groter is dan alles wat ik ooit heb gezien”.

Beshear heeft de noodtoestand uitgroepen in zijn staat en Washington om hulp gevraagd. President Joe Biden beloofde alle nodige federale hulp te verlenen en heeft zijn condoleances overgebracht aan de gouverneurs van de getroffen staten. De president twitterde dat de tornado’s een „onvoorstelbare tragedie” in het gebied hebben veroorzaakt.

Lokale media melden dat in Mayfield tientallen doden zijn gevallen na het instorten van een kaarsenfabriek. Van de 110 medewerkers zijn er 70 nog niet terecht. Het zal volgens Beshear een „wonder” zijn als daar iemand nog levend wordt gevonden. Uit andere staten komen meldingen van enkele doden. Er zijn drie doden bekend in Tennessee, twee in Arkansas, één in Missouri.

Doden en vermisten in Amazon-magazijn

In een magazijn van Amazon in Edwardsville, een plaats in de staat Illionois, zijn zeker zes medewerkers omgekomen. Een onbekend aantal Amazon-medewerkers is nog bedolven onder puin nadat een tornado het dak van het gebouw had gerukt en een deel van het gebouw instortte. Volgens brandweercommandant James Whiteford hebben 45 mensen het pand veilig kunnen verlaten. Hij verwacht dat de reddingsoperatie nog zeker drie dagen zal duren. Maar de kans dat er nog overlevenden worden gevonden, acht hij nihil.

Amazon-topman Andy Jassy heeft op Twitter laten weten „diepbedroefd” te zijn over de dood van zijn medewerkers. „Onze gedachten zijn bij hun families in deze moeilijke tijd.” Ook oprichter Jeff Bezos betuigt op Twitter zijn medeleven. De op een na rijkste man ter wereld laat weten dat Amazon zich zal inzetten om de gemeenschap te ondersteunen.

Alleen al in de staten Tenessee en Kentucky zitten zeker 200.000 huishoudens zonder stroom.

‘Oud-stafchef Trump had PowerPoint-presentatie met plannen voor staatsgreep’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna 100 doden door tornado’s VS, nog vele vermisten
Sluiten