Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 6 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Zeker 40.000 mensen liepen mee in Klimaatmars: ‘Mooie beloftes niet genoeg’

Tienduizenden mensen gingen vandaag in Amsterdam de straat op voor de Klimaatmars. Volgens een eerste inschatting van de organisatie kwamen er zeker 40.000 betogers naar de hoofdstad om hun stem te laten horen voor een ambitieuzer en eerlijker klimaatbeleid. Rond 17.00 uur was het programma in het Westerpark afgelopen en gingen deelnemers weer hun eigen weg.

Vanaf de Dam liepen de actievoerders een route door de Raadhuisstraat, de Rozengracht, de Marnixstraat en de Nassaukade om te eindigen in het Westerpark. Verkeersregelaars hielden het verkeer in het centrum tegen zodat de stoet kon passeren. Onder de demonstranten waren vooral jongeren en ouders met kinderen, die aandacht vroegen voor hun toekomst.

De betogers maakten met spandoeken, vlaggen en protestkreten duidelijk dat de ‘mooie beloftes’ van Nederland bij lange na niet genoeg zijn om de klimaatdoelen te halen. Leuzen als ‘Shell maakt de wereld kapot’, ‘There is no planet B’, ‘Zeg nee tegen Wageningen aan zee’ en ‘Ik wil oud worden in Amsterdam, niet in Atlantis’ waren te lezen op een aantal borden en spandoeken.

Ook politici aanwezig tijdens Klimaatmars

In het Westerpark ging het programma verder met toespraken van klimaat- en jongerenactivisten en er waren muziekoptredens. Ook werd een aantal politici gevraagd naar hun klimaatplannen. Zo sprak Tweede Kamerlid voor D66, Raoul Boucke, in het Westerpark. Hem werd gevraagd of D66 bereid is uit de formatie te stappen als VVD, CDA en de ChristenUnie zich niet genoeg inzetten voor het klimaat. „We doen het goed of we doen het niet. Dat is wat Sigrid Kaag steeds gezegd heeft. Als er geen ambitieus klimaatbeleid komt, dan doen we niet mee”, antwoordde Boucke. Maar actievoerders maakten minutenlang lawaai en joelden hem uit.

PvdA-leider Lilianne Ploumen zei dat de grote vervuilende bedrijven eindelijk een grote bijdrage moeten gaan leveren. „En we moeten ervoor zorgen dat mensen die in tochtige huurwoningen zitten met eigenaren die het geen moer kan schelen huurverlaging krijgen en dat de rekening niet bij hen terechtkomt.”

Advies van de Raad van State

Volt-voorman Laurens Dassen pleitte onder meer voor een beter internationaal treinnetwerk en het afschaffen van subsidie voor fossiele brandstoffen. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei dat ze hoopt dat het kabinet het advies overneemt dat de Raad van State recent gaf. Die riep het kabinet op met spoed extra maatregelen te treffen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De PvdD stuurde daarop een ‘nieuwe klimaatwet’ naar de Raad van State. „Als Rutte een vent is, neemt hij hem over”, aldus Ouwehand in het Westerpark.

De Klimaatmars was een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van onder meer Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en Milieudefensie. Tientallen andere organisaties en groepen die zich inzetten voor het klimaat steunden de demonstratie. Zo liepen er in de protestmars allerlei verschillende ‘blokken’ mee van verschillende groepen en over specifieke kwesties, bijvoorbeeld van wetenschappers, jongeren, zorgmedewerkers en ecologische boeren.

In maart 2019 was er in Amsterdam ook een klimaatmars, die toen zo’n 40.000 deelnemers trok.

Kabinet haalt klimaatdoelen niet. Beschamend en pijnlijk, vinden milieuorganisaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.