Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet haalt klimaatdoelen niet. Beschamend en pijnlijk, vinden milieuorganisaties

Nederland ligt nog steeds niet op koers om de klimaatdoelen voor de komende jaren te behalen. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow. De uitstoot van broeikasgassen zal tot 2030 met de huidige plannen dalen met 38 tot 48 procent ten opzichte van 1990. En dat terwijl in de Klimaatwet staat dat er moet worden gestreefd naar een vermindering van 49 procent in dat jaar.

Zelfs in het gunstigste scenario neemt de uitstoot dus nog niet voldoende af. Nederland staat al met al voor een „forse opgave”. Een positief puntje om te benoemen is dat in de laatste Miljoenennota 6,8 miljard euro extra is uitgetrokken voor klimaatbeleid.

Klimaatdoelen lijken niet door te dringen bij kabinet

„De klimaatcrisis is niet iets van de toekomst, die is al volop aan de gang”, waarschuwt vicevoorzitter Thom de Graaff van de Raad van State. „En dat had het parlement en de regering allang wakker moeten schudden.” Hij wijst onder meer op een recent rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, waarin gewaarschuwd wordt dat de aarde sneller opwarmt dan eerder gedacht. Zo onderstreept hij de overstromingen in Limburg van afgelopen zomer, iets wat in de klimaatcrisis steeds vaker zal voorkomen.

Ook milieuorganisaties vinden het pijnlijk, maar niet verrassend dat het kabinet de klimaatdoelen niet haalt. Greenpeace noemt het „een bittere pil” dat de signalen van klimaatwetenschappers „niet lijken door te dringen tot onze ministers”. De organisatie vindt dat nog dit jaar kolencentrales dicht moeten, zodat de CO2-uitstoot omlaaggaat.

De Jonge Klimaatbeweging pleit naar aanleiding van de rapportage voor het oprichten van een onafhankelijke Klimaatautoriteit. Daarin zouden wetenschappers moeten zitten die ervoor moeten zorgen dat de klimaatdoelen wel worden gehaald. „Dat ben je aan jonge en toekomstige generaties verplicht”, vindt voorzitter Aniek Moonen.

Mark Rutte moet zich schamen bij klimaattop, aldus Greenpeace

Volgens berekeningen van het PBL gaat de CO2-uitstoot wel omlaag, maar nog niet genoeg. Met de huidige plannen ligt de uitstoot in 2030 tussen de 38 en 48 procent lager dan in 1990. In de Klimaatwet staat het doel van 49 procent en dat moet nog een paar procent omhoog, omdat de Europese Unie (EU) een reductie van 55 procent voor elkaar wil krijgen.

Klimaatexpert Dewi Zloch van Greenpeace is „totaal niet verrast dat het kabinet zijn eigen klimaatdoelen niet haalt”. Nederland gaat dit jaar naar verwachting weer meer CO2 uitstoten dan mag van de rechter, die in de zogeheten Urgenda-zaak bepaalde dat de uitstoot in 2020 met een kwart moest zijn verlaagd. Dat zou premier Mark Rutte volgens Zloch „het schaamrood op de kaken moeten bezorgen als hij straks in Glasgow op de klimaattop is”.

Veel lof voor Rutte-deepfake van De Correspondent: ‘Dit hebben we nodig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet haalt klimaatdoelen niet. Beschamend en pijnlijk, vinden milieuorganisaties
Sluiten