Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

14 Nederlanders uit quarantaine ontsnapt in Spanje: ‘Zeer ernstige overtreding’

Een groep van veertien Nederlanders is ontsnapt uit quarantaine in Spanje, in de regio Extremadura. De Spaanse autoriteiten zijn naar ze op zoek. In de groep waren zeker vijf mensen besmet geraakt, daarom moest iedereen verplicht in quarantaine. Maar nu zijn ze allemaal spoorloos verdwenen.

De autoriteiten maken zich zorgen om de verdwenen toeristen: „Dit is echt een groot probleem voor de volksgezondheid.” De boetes voor het overtreden van quarantaineregels in Spanje kunnen oplopen tot 60.000 euro.

Nederlanders ontsnappen uit quarantaine

De groep verbleef in de provincie Cáceres en moest na een positieve test in quarantaine in een pand bij het plaatsje Navas del Madroño, meldt El Diario. Eerder deze week bleken de Nederlanders echter te zijn vertrokken, ontdekten de lokale gezondheidsautoriteiten.

De regioregering heeft een alarm verspreid en het ministerie van Gezondheid ingelicht, zegt de burgemeester tegen Antena 3. Hij noemt het „surreëel” dat de groep er vandoor lijkt te zijn gegaan. Een aan de lokale overheid verbonden gezondheidsdeskundige spreekt van een „zeer ernstige overtreding” van de coronaregels.

Coronaregels Spanje

Op dit moment is Spanje deels groen, deels oranje en deels geel. Het vasteland is geel, de Canarische eilanden zijn, met uitzondering van La Palma, groen. La Palma krijgt een oranje reisgebied vanwege de vulkaan die er onlangs uitbarstte, de Spaanse regering heeft dat gebied dan ook uitgeroepen tot rampgebied.

Wanneer je naar Spanje reist, moet dat met een coronabewijs. Je bent dan dus volledig gevaccineerd, hersteld of niet langer dan 72 uur geleden negatief getest met een PCR-test. Een sneltest mag ook, die mag niet ouder zijn dan 48 uur. Je hoeft bij aankomst niet in quarantaine, maar dus wel als je tijdens je reis besmet blijkt te zijn. Belangrijk is dan wel om de gehele quarantaineperiode in die quarantaine te blijven. Iets dat deze groep Nederlanders dus niet deed.

Huis van Nederlandse Heidy verwoest door lava van vulkaan La Palma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
14 Nederlanders uit quarantaine ontsnapt in Spanje: ‘Zeer ernstige overtreding’
Sluiten