Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Gommers: ‘Demissionair kabinet deed soms alsof maatregelen van het OMT kwamen’

Gisteren maakte Diederik Gommers bekend dat hij in februari stopt als lid van het Outbreak Management Team (OMT). Na deze bekendmaking deed hij een aantal opmerkelijke uitspraken, waarin hij het demissionair kabinet er onder andere van beschuldigt zich achter OMT-adviezen te verschuilen.

Dat zei hij in een gesprek in de 538 Ochtendshow met Frank Dane.

‘Kabinet verschuilt zich achter OMT’

Gommers was te gast in het radioprogramma omdat gisteren bekend werd dat hij per februari zijn functie als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) moet neerleggen. Die functie mag voor maximaal twee termijnen van drie jaar vervuld worden, en die zitten er voor Gommers op. Daarmee komt ook een einde aan zijn tijd als OMT-lid, een positie die je als voorzitter automatisch krijgt.

Hoewel Gommers het jammer vindt dat hij bij het OMT moet stoppen, heeft hij ook zijn bedenkingen bij de werkwijze. Hij pleit ervoor om de vergaderingen van het OMT openbaar te maken, zodat burgers weten wat er in die vergaderingen besproken worden. Dit omdat het demissionair kabinet zich volgens Gommers iets te vaak achter de adviezen van het OMT verschuilt. „Het OMT, en die vergaderingen, en die adviesbrief, dat is prima. Maar waar ik moeite mee heb is dat het demissionair kabinet soms uitingen doet als zijnde van het OMT. Ook in het nieuws, alsof wij dat gezegd hebben. Dat is niet zo, en dat kun je niet corrigeren.”

Vergaderingen openbaar maken

Gommers legt uit dat de OMT-vergaderingen vooral uit veel discussies bestaan, die uiteindelijk tot een consensus en dus een advies leiden. „Maar ik vind af en toe dat het demissionair kabinet doet alsof het [de maatregelen, red.] een advies is van het OMT. En dan vind ik het lastig worden, want dan denk ik: nu misbruik je de experts die in het OMT zitten.”

Hij vindt het vooral kwalijk hoe het kabinet de maatregelen op het OMT afschuift. „Je moet niet zeggen: ‘Omdat het OMT het geadviseerd heeft, konden we niet anders.’ Dat vind ik niet, dat is gewoon het besluit van het kabinet of de politiek.” Openbaarheid van de vergaderingen van het OMT kan volgens Gommers dan ook verwarring voorkomen. „Film het, laat het zien, en als mensen geïnteresseerd zijn: kijk mee.”

Kamer steunt invoering coronapas in niet-essentiële winkels, mogelijk wel een uitzondering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.