Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 19 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Steeds meer EU-landen voeren maatregelen voor ongevaccineerden in

Niet alleen in Nederland maakt het coronavirus weer zijn opmars, ook andere Europese landen hebben te kampen met een oplopend aantal besmettingen. Om die reden worden de maatregelen op veel plekken aangescherpt, vaak specifiek voor ongevaccineerden.

Van volledige lockdowns tot vaccinatieplicht: dit is de coronasituatie in Europa.

Lockdown voor ongevaccineerden in Slowakije

Slowakije voert vanaf maandag extra maatregelen in voor ongevaccineerden in de vorm van een lockdown. Premier Eduard Heger heeft op televisie gezegd dat strengere maatregelen nodig zijn vanwege het toenemend aantal besmettingen en de druk op ziekenhuizen. Afgelopen woensdag werd er in het land een recordaantal besmettingen genoteerd: 8300 besmettingen op 5,5 miljoen inwoners. Ook is de vaccinatiegraad in Slowakije met 45 procent een van de laagste in Europa. De aangekondigde lockdown, die drie weken gaat duren, moet het tij keren.

Frankrijk: lockdown voor ongevaccineerden niet nodig

President Emmanuel Macron heeft in een interview met de krant La Voix du Nord gezegd dat een lockdown voor ongevaccineerden in Frankrijk niet nodig is, omdat de coronapas succesvol is gebleken bij het terugdringen van het coronavirus. „Deze landen die niet-gevaccineerden in lockdown plaatsen, zijn diegenen die de gezondheidspas niet hebben ingevoerd. Daarom is deze stap niet nodig in Frankrijk”, stelt Macron in het interview.

Verplichte boosterprik voor zorgpersoneel in Hongarije

Zorgpersoneel in Hongarije moet binnenkort verplicht een boosterprik tegen het coronavirus halen. Ook moet iedereen vanaf zaterdag in de meeste overdekte ruimtes een mondkapje op, maakte de stafchef van premier Viktor Orbán bekend op een persconferentie. Eerder stelde de overheid van Hongarije al een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Het land kampt net als veel andere Europese landen met een flinke heropleving van het virus. Donderdag werden er ruim 10.000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds maart. Er is een vaccinatiegraad van 60 procent.

Oostenrijk: vaccinatieplicht en strikte lockdown

Oostenrijk voert per 1 februari als eerste land in Europe een algemene vaccinatieplicht in. Ook gaat het hele land vanaf maandag in ieder geval tien dagen in lockdown. Enkel supermarkten, drogisterijen en apotheken blijven open. Scholen, niet-essentiële winkels, sportscholen en horeca moeten vanaf maandag in ieder geval tien dagen dicht blijven. „Lang, misschien te lang, ben ik ervan uitgegaan dat het mogelijk moet zijn om mensen te overtuigen zich vrijwillig te laten inenten”, zei kanselier Alexander Schallenberg vrijdagochtend over het plan. „Maar we moeten de realiteit onder ogen zien.”

Duitsland dreigt met extra beperkingen

Voor ongevaccineerden in Duitsland dreigen forse beperkingen bij een hoog aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. Als er een bepaalde drempel in een deelstaat wordt overschreden, wordt er op veel plekken het 2G-systeem ingevoerd. Dat maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel bekend na een dopoverleg met zestien deelstaten. Gaat het nog verder de verkeerde kant op, dan moeten mensen die gevaccineerd of hersteld zijn ook een negatieve test tonen voordat zij bijvoorbeeld naar een voorstelling, kapper of wedstrijd mogen. Volgens Merkel is de huidige situatie „dramatisch”. De deelstaten besloten ook dat er een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel komt, net als in België en Frankrijk.

Daarnaast moet men in Duitsland binnenkort de coronapas op het werk kunnen laten zien. Hierbij gaat het nog wel om de 3G-regel (gevaccineerd, hersteld of getest). Werknemers zonder coronapas moeten er rekening mee houden dat ze geen salaris meer krijgen, waarschuwt minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil.

Lockdown voor ongevaccineerden in Griekenland

Ook in Griekenland worden er maatregelen voor ongevaccineerden ingevoerd. Vanaf maandag mogen deze Grieken niet langer in zaken als bioscopen, bars, restaurants, kappers en sportscholen komen, kondigde premier Kyriakos Mitsotakis aan. De lockdown is een maand lang van kracht. Mitsotakis maakte ook bekend dat zestigplussers binnen zeven maanden na hun laatste inenting een boosterprik moeten halen, als ze willen dat hun coronabewijs geldig blijft. Hij is van plan om in Brussel voor te stellen deze maatregel EU-breed in te voeren.

Volgens Mitsotakis is de relatief lage vaccinatiegraad het grote probleem. „Griekenland rouwt om onnodige verliezen, omdat het simpelweg niet de vaccinatiegraad heeft van andere Europese landen”, zei hij in een toespraak. Circa 62 procent van de Grieken is volledig gevaccineerd.

Ongevaccineerden steeds geïsoleerder

De strengere maatregelen voor ongevaccineerden zorgen steeds meer voor een tweedeling in de maatschappij, met grote sociale en mentale gevolgen voor mensen die het vaccin niet besluiten te nemen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 31.158 Nederlanders van EenVandaag. Daarin geven mensen die bewust het vaccin niet hebben genomen aan dat zij zich in de laatste maand slechter en geïsoleerder dan voorheen voelen. „Ik vind de huidige tweedeling zo kwalijk dat ik er ’s nachts wakker van lig”, zegt een van hen.  Omdat ook in Nederland extra maatregelen voor ongevaccineerden dreigen, in de vorm van het 2G-systeem, is de verwachting dat deze tweedeling enkel gaat toenemen.

Kamer steunt invoering coronapas in niet-essentiële winkels, mogelijk wel een uitzondering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer EU-landen voeren maatregelen voor ongevaccineerden in
Sluiten