Julia Onclin
Julia Onclin Buitenland 2 okt 2021

Overlevende aanslag Parijs doet verhaal in rechtbank: ‘Dood bevond zich om me heen’

Het gaat door merg en been: de verhalen van de overlevenden van de aanslagen in Parijs van november 2015. Nu het proces begonnen is, krijgen zo’n 350 overlevenden de komende weken de kans om hun verhaal te doen. Inmiddels zijn er al een aantal verklaringen geweest en die waren enorm emotioneel.

Afgelopen week was het de beurt aan Maya, die haar achternaam liever niet openbaar maakt. Zij verloor haar man Amine en haar twee beste vrienden tijdens de schietpartijen bij de bar La Carillon. Elf mensen kwamen om bij de bar en op die gitzwarte 13 november kwamen in totaal 130 mensen om.

Avond uit bij La Carillon in Parijs

Elke vrijdagavond ging Maya naar het café voor een gezellige avond uit. Deze keer sprak ze af met haar man, zijn vriend Mehdi en zijn tweelingzussen Emilie en Charlotte. „Amine was mijn eerste liefde. We hadden het over de kinderen die we samen zouden krijgen. Hij was een goede kok, de man van mijn leven”, vertelde Maya volgens BBC.

Overlevende aanslag Parijs doet verhaal in rechtbank: "Dood bevond zich om me heen" / La Carillon
Maya besloot dekking te zoeken in een goot vlakbij een auto, maar haar benen werden overladen met kogels. Foto: EPA/IAN LANGSDON

Ze weet nog precies waar het gesprek over ging. Zij was op dat moment 27, maar de rest van het gezelschap was al 29 jaar oud. Ze voelden hun dertigste verjaardag steeds dichterbij komen. In haar hoofd is het een brij aan woorden, geluiden en beelden die naar de oppervlakte komen als ze terugdenkt aan die avond.

„Eerst hoor ik de geluiden, de ontploffingen waarvan ik eerst dacht dat het vuurwerk was. Daarna volgde de geur van buskruit.” In eerste instantie dacht ze dat Amine, Emilie en Charlotte zich onder de tafel verscholen hadden, maar in werkelijkheid waren ze geveld door de kogelregen.

‘Ik wist dat ik de laatste momenten van zijn leven meemaakte’

Maya besloot dekking te zoeken in een goot vlakbij een auto, maar haar benen werden overladen met kogels. „Ik wist meteen dat de dood zich om me heen bevond. Tussen mij en de auto in lag een man. Ik hoorde zijn moeizame krampachtige ademhaling. Ik wist dat het zijn laatste momenten waren. Iets zo intiem… Ik wist dat ik de laatste momenten van zijn leven meemaakte.”

Mag Islamitische Franse rapper optreden in Bataclan? AFP
De Bataclan in Parijs, enkele dagen na de aanslag. / AFP

Uiteindelijk besloot Maya om op te staan en op zoek te gaan naar haar man. Ze vond hem op de grond, liggend op zijn rug met zijn ogen open. Ze wist naar eigen zeggen meteen dat hij er niet meer was. „Ik zag de wonden, het bloed, de kogelgaten, de tweeëntwintig inslagpunten niet. Ik zag de projectielen die door zijn lichaam waren gegaan niet”, verklaart Maya.

‘Toen waren we met zijn vijven, nu ben ik helemaal alleen’

Het enige wat ze nog wel zag, was leegte. „Ik zie alleen nog zijn ogen. Leegte. Niets. Ik weet dat hij dood is.” Mehdi, de vriend van Amine, overleefde de aanslag ook, maar zijn verwondingen waren erger dan die van Maya. Ze stelt dat ‘het te veel voor hem was’ en dat de twee het contact verloren hebben. „Toen waren we met zijn vijven. Nu ben ik hier helemaal alleen.”

Het proces gaat verder met meer getuigenverklaringen van de schietpartij bij La Carillon. Daarna volgen verklaringen van ongeveer tweehonderd overlevenden en nabestaanden van de aanslag bij de concertzaal Bataclan.

De Slag om de Schelde en De Veroordeling: dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

Nieuwe ster in Expeditie Robinson enne… is er een beetje liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overlevende aanslag Parijs doet verhaal in rechtbank: ‘Dood bevond zich om me heen’
Sluiten