Julia Onclin
Julia Onclin Films & series 2 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

De Slag om de Schelde en De Veroordeling: dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

Voor menig filmmaker, producent en acteur was het gisteravond gigantisch nagelbijten: de Gouden Kalveren werden namelijk uitgereikt. De Grote Prijs van de Nederlandse film wordt sinds 1981 elk jaar uitgereikt op basis van een aantal categorieën. Ook dit jaar waren er een aantal opvallende winnaars, Metro heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Mocht je nog een goede film of serie van eigen bodem zoeken om te kijken, kan de volgende lijst uitkomst bieden. Met uiteenlopende winnaars is de kans namelijk groot dat er ook voor jou wel iets interessants tussen staat. En zeg nu zelf; als ze genomineerd waren voor een Gouden Kalf of er zelfs een gewonnen hebben, kan het bijna niet anders dan dat het een goede film/serie is.

De Veroordeling

Deze film behoort tot één van de grote winnaars van de avond en sleept maar liefst vier prijzen in de wacht. Zo won De Veroordeling de prijzen voor beste hoofdrol, beste bijrol, beste scenario én beste film. Centraal in deze film staat de Deventer moordzaak, de zaak omtrent weduwe Wittenberg, die in 1999 vermoord werd. De thriller is gebaseerd op het boek van journalist Bas Haan.

Film De Veroordeling over Deventer Moordzaak zo te kopiëren naar de (fake news)tijd van nu

Fedja van Huêt heeft de rol van de journalist zo goed vertolkt, dat hij er met de prijs voor beste hoofdrol vandoor ging. Daarmee troefde hij onder meer Elise Schaap (Mijn vader is een vliegtuig), Elsie de Brauw (Drijfzand) en Martijn Lakemeier (De Oost) af. Dit jaar is het namelijk voor het eerst dat er maar één Gouden Kalf uitgereikt wordt voor de beste acteerprestatie. Er is dus geen aparte prijs meer voor beste acteur en beste actrice.

Ook Yorick van Wageningen mocht een beeldje in ontvangst nemen. Hij kreeg namelijk de prijs voor beste bijrol voor zijn vertolking van ‘klusjesman’ Michael de Jong in De Veroordeling. Opvallend was dat Van Wageningen niet zelf aanwezig was bij de uitreiking. In plaats daarvan nam de ‘echte’ Michael de Jong het beeldje namens hem in ontvangst.

De Slag om de Schelde

De andere grote winnaar van de avond is De Slag om de Schelde: de Nederlandse speelfilm won maar liefst vijf Gouden Kalveren. Niet alleen won de film de prijs voor camera, ook de beeldjes voor sound design, production design, costume design en montage gingen naar de speelfilm.

De Slag om de Schelde gaat over de Tweede Wereldoorlog en de strijd die plaatsvond in Zeeland. Door de ogen van verschillende mensen (een Britse piloot, een verzetslid en een collaborateur) maak je de Slag om de Schelde mee. Op dat punt in de oorlog was Antwerpen al bevrijd, maar doordat de Schelde nog wel in vijandelijke handen was, konden vrachtschepen nog niet aanleggen.

Maar liefst 500.000 mensen zijn de afgelopen maanden naar de bioscoop geweest om deze film te bewonderen. Mocht je deze film ook graag willen zien? Vanaf 15 oktober kun je hem streamen via Netflix. Daarnaast draait de film momenteel nog in verschillende bioscopen in ons land.

Prijzen voor beste series

Wat betreft de beste series waren er drie winnaars. De Videoland-serie Mocro Maffia ging ervandoor met het beeldje voor de beste dramaserie. De beste hoofdrol in een dramaserie ging echter naar de NPO-serie Commando’s, waarin Werner Kolf een veteraan speelt die een trauma heeft opgelopen als gevolg van een mislukte missie in Nigeria. De prijs voor beste bijrol in een dramaserie ging naar nog weer een andere serie. Michel Sluysmans mocht deze prijs in ontvangst nemen voor zijn rol als rechercheur in de NPO-serie The Spectacular.

Gouden Kalf van het Publiek

Als laatste was er ook nog een Gouden Kalf dat werd uitgereikt op basis van publieksstemmen. Dit beeldje ging uiteindelijk naar Jandino Asporaat voor de film Bon Bini: Judeska in da House.

Nieuwe ster in Expeditie Robinson enne… is er een beetje liefde?

De weersverwachting dit weekend: wanneer is het droog?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Slag om de Schelde en De Veroordeling: dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren
Sluiten