Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 8 okt 2021

Nederlandse sekteleider – verdacht van misbruik – weer voor Duitse rechter

De Nederlandse sekteleider die in Duitsland wordt verdacht van jarenlang misbruik van een vrouw, verschijnt vandaag weer voor de rechter. Het is een grote zaak bij onze oosterburen. Het misbruik begon toen de vrouw nog kind was.

In de Duitse plaats Kleef wordt vandaag het proces voortgezet. Voor het proces zijn tien dagen uitgetrokken. De Nederlandse verdachte is de 58-jarige Robert B. Hij wordt door de Duitse politie beschouwd als sekteleider. De man werd in oktober vorig jaar van zijn bed gelicht in het klooster Graefenthal in Asperden. Deze plaats ligt net over de grens bij Nijmegen.

Sekteleider zou vrouw stelselmatig hebben misbruikt

Robert B. word, als leider van de sektarische Orde der Transformanten, ervan verdacht een vrouw veertien jaar lang stelselmatig te hebben misbruikt. Dit begon toen zij, Emma, nog een kind was. Bovendien wordt hij beschuldigd van vrijheidsberoving van de inmiddels 25-jarige vrouw. De man riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Na de tien zittingsdagen (ook nog 12 en 15 oktober en 2 en 5 november, na vandaag is men over de helft) wordt in een later stadium het slachtoffer opgeroepen als getuige.

‘B. eiste nieuwe vrouwen op voor seks’

De verdachte sekteleider zou nog meer vrouwen voor seks opeisen. De Telegraaf was bij de vorige zitting aanwezig. De krant tekende op: „B. juichte toe dat zijn volgelingen nieuwe partners in de sekte introduceerden, vooral als het ’groene blaadjes’ waren. De man die openlijk aan veelwijverij doet, had wel een duidelijke regel: de leden mochten negen maanden lang, na opneming in de Transformanten-familie, geen seks met die partner hebben.”

Robert B., voormalig Amsterdammer en personal coach, en Emma hadden een ‘onofficieel huwelijk’. De vrouw heeft verklaard 132 keer te zijn misbruikt. B. is een zelfbenoemd profeet. Volgens De Telegraaf ‘was hij jaren geleden vroeger zo kaal als een biljartbal, maar inmiddels „met een mat in zijn nek en een grijzende baard”. De verdachte wordt bijgestaan door drie advocaten, onder wie de Nederlandse advocate Inez Weski.

Vorig jaar werd in Duitsland ook een sekteleider veroordeeld (levenslang). Het ging toen om een vrouw van 73 die een jongetje van 4 had vermoord.

Metro-panel: ‘Een doorstart van Rutte III is een zwaktebod’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse sekteleider – verdacht van misbruik – weer voor Duitse rechter
Sluiten