Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 26 sep 2020

Duitse sekteleider veroordeeld voor moord op ‘bezeten’ kind (4)

In Duitsland is een 73-jarige vrouw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een vierjarige jongen. De vrouw gold als een religieuze sekteleider. De veroordeling komt wel wat laat: ze vermoordde de jongen dertig jaar geleden. Ze had hem in een zak vastgebonden, waardoor hij stikte en stierf in een badkamer.

In 1988 kwam de vierjarige Jan H. om het leven. Hij werd vastgebonden door de sekteleider, waarna hij stikte in zijn eigen braaksel. In eerste instantie werd de zaak als een ongeval beschouwd, maar in 2015 werd er toch opnieuw een onderzoek uitgevoerd.

‘Wedergeboorte van Hitler’

Volgens de vrouw was de jongen „bezeten door het kwaad” en zou hij de reïncarnatie van Hitler zijn. Toen de vrouw het jongetje vermoordde, in augustus 1988, stoorden veel mensen in het huishouden dat werd gedomineerd door de sekteleider zich aan hem. Dat las de voorzitter van de rechtbank in het vonnis voor. „Zijn dood werd niet alleen geaccepteerd, maar naar onze mening ook gewenst”, zei hij.

De ouders van het kind moesten werken om de groep economisch te onderhouden. De 73-jarige sekteleider zorgde voor de jongen en hield toezicht op de kinderen van andere leden van de groep. „Toezicht, laten we zeggen indoctrinatie, was haar taak”, zei de rechter.

De rechtbank bekritiseerde ook de ouders van het vermoorde jongetje, omdat zij het kind bij de verdachte achter hadden gelaten. Volgens de rechtbank wisten zij dat hij verwaarloosd werd en dat de vrouw agressief richting hem was. Zo was het jongetje erg dun en kwam hij bijna niet aan. Ook moest hij in een zak in de badkamer slapen. Tijdens de rechtszaak toonde de moeder van het jongetje juist haar steun voor de voormalig sekteleider: „Ze is als een zus en een goede vriendin voor me.”

‘Goddelijk’

De vrouw vormde het middelpunt van een persoonlijkheidscultus. Volgens de voorzitter van de rechtbank, Peter Grassmueck, beschouwde de vrouw zichzelf als „goddelijk”. De naam van de vrouw werd niet gegeven omwille van de strikte privacywetten in Duitsland.

„Een kind behoort de ouders niet toe. De oude man bepaalt wanneer een kind moet worden weggenomen”, is wat de vrouw volgens Grassmueck in haar dagboek schreef. De „oude man” is God, zei de voorzitter.

Lees ook: Johan Derksen springt in de bres voor Famke Louise: ‘Onverantwoord’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duitse sekteleider veroordeeld voor moord op ‘bezeten’ kind (4)
Sluiten