Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Boosterprik corona voor alle Vlamingen, goed idee voor Nederland?

De Vlaamse regering wil iedereen van 12 jaar en ouder de kans geven een zogeheten boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon vandaag laten weten. Vlaanderen wil op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting verhogen.

Na alle 65-plussers, de bewoners van tehuizen en de mensen met een verzwakt immuunsysteem, kan ook de rest van de bevolking een derde prik halen. Voor wie het Janssen-vaccin kreeg, gaat het om de tweede prik. Zo worden mensen die zich niet kunnen of willen inenten en mensen bij wie de vaccins minder goed werken ook beschermd.

Boosterprik-campagne zuiderburen

Wanneer de brede boostercampagne van start gaat is nog onduidelijk. Daarover wordt mogelijk volgende week beslist, melden Belgische media als het Gazet van Antwerpen.

Het coronavirus grijpt in België weer om zich heen. Met de winter op komst vrezen de autoriteiten dat nog niet genoeg mensen zijn ingeënt om het virus in bedwang te houden. Zelfs niet in Vlaanderen, waar veel meer mensen zijn geprikt dan in Wallonië en in Brussel.

Boosterprik in Nederland nog niet voor iedereen

Nederland houdt het vooralsnog bij bijzonder kwetsbare mensen en de oudste ouderen. De toediening van een boosterprik om de bescherming tegen het virus op te frissen is omstreden. Dit omdat armere delen van de wereld nog nauwelijks zijn begonnen met inenten en erg verlegen zitten om vaccins. In ons landen gingen op 6 oktober de eerste uitnodigingen voor een extra prik de deur uit. Het kabinet houdt voor 2022 geld achter de hand, om ook een eventueel nodigde vierde vaccinatie te kunnen bekostigen.

Bijna 6000 nieuwe coronabesmettingen

Als het om coronabesmettingen in Nederland gaat, gaat het net als in België niet zo goed. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 5903 nieuw bevestigde coronagevallen geteld. Dat is alweer een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder. Gisteren stopte de teller bij 5203. De meeste coronabesmettingen werden in Amsterdam vastgesteld (257).

De verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen namen de afgelopen 24 uur 118 nieuwe mensen met corona op. Het is voor het eerst sinds eind juli dat het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen op één dag 100 of hoger is. In totaal verzorgen de ziekenhuizen momenteel 697 patiënten met Covid-19. 523 daarvan liggen op een verpleegafdeling, een stijging van 27 patiënten ten opzichte van gisteren. Het is voor het eerst sinds half augustus dat er weer meer dan 500 coronapatiënten een bed in de klinieken bezet houden. De intensive cares behandelen in totaal 174 coronapatiënten, een stijging van 10 in vergelijking met 24 uur geleden.

Veel corona en weinig personeel: ‘Zorg in ziekenhuizen inhalen lukt nu al niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boosterprik corona voor alle Vlamingen, goed idee voor Nederland?
Sluiten