Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

VN-onderzoek: nieuwe generatie jongeren wil strengere klimaatmaatregelen

Jongeren onder de 18 zien klimaatverandering als een groter gevaar dan volwassenen dat doen en willen strengere maatregelen. Ze zijn daarbij aanmerkelijk positiever over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, zegt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), op basis van een groot onderzoek.

Samen met de universiteit van Oxford ondervroeg het UNDP bijna 700.000 inwoners van de twintig grootste economieën van de wereld, onder wie ruim 300.000 jongeren. In de meeste G20-landen geven jongeren een duidelijk signaal af aan wereldleiders dat die meer actie moeten ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, stelt het UNDP.

De meest populaire klimaatmaatregelen onder jongeren zijn het beschermen van bossen (59 procent), het gebruik van wind- en zonne-energie (57 procent) en klimaatvriendelijke landbouw (57 procent). Onder volwassenen scoren die maatregelen 3 tot 4 procentpunt slechter. Ook verwachten jongeren meer dan volwassenen veel van betaalbare verzekeringen tegen de gevolgen van extreem weer en van het gebruik van elektrische auto’s en fietsen. Het verschil bedraagt hier 5 procent.

Greta Thunberg rolmodel voor nieuwe generatie jongeren

Een grote inspiratie voor jongeren is de 18-jarige Greta Thunberg, een Zweedse klimaatactiviste die al jarenlang actievoert tegen klimaatverandering. Vanaf september 2018 stond ze iedere schooldag te staken buiten het Zweedse parlement om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatcrisis. Sindsdien is ze het rolmodel van klimaatacties voor scholieren en spreekt ze regelmatig voor grote groepen mensen, waaronder tijdens de VN klimaatconferentie in New York. Een jaar later, in 2019, werden wereldwijd zo’n 1.000 klimaatacties georganiseerd in 100 landen.

In haar laatste grote speech tijdens de Youth4Climate-  beschuldigde ze wereldleiders van „opzettelijk gebrek aan actie”. Ook gebruikte ze quotes van President Biden, Johnson en Macron in haar praatje, gevolgd door „blah blah blah”. De speech mondde uit in een soort roast.

Klimaatmaatregels en oplossingen besproken tijdens klimaattop COP26

Vandaag zal het KNMI het Klimaatsignaal’21 presenteren: een publicatie waarin het weerinstituut in zal gaan op de vraag in welke mate het klimaat in Nederland verandert. Het onderzoeksrapport is gebaseerd op dat van het VN-Klimaatpanel IPCC van afgelopen augustus. Daarin werd gewaarschuwd dat het klimaat steeds sneller verandert en dat we niet meer langer kunnen ontkennen dat dit komt door het  toedoen van de mens.

Eind deze maand begint in het Schotse Glasgow de klimaattop COP26. Premier Mark Rutte en leiders uit andere landen komen daar bijeen om oplossingen en klimaatmaatregelen voor de klimaatcrisis te bespreken. De G20-landen zijn goed voor 80 procent van de wereldeconomie en 75 procent van de uitstoot van broeikasgassen, aldus het UNDP.

Vijf tieners lopen 120 km voor klimaat: ‘Wil mensen wakker schudden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.