Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

1 miljard Covid-19-vaccins uitgevoerd door Europese Unie: ‘Belangrijke mijlpaal’

De Europese Unie heeft ruim een miljard Covid-19-vaccins uitgevoerd sinds december vorig jaar, die in de lidstaten zijn geproduceerd. „We hebben een belangrijke mijlpaal gehaald met de levering van deze doses naar meer dan 150 landen, van Japan tot Turkije, van het Verenigd Koninkrijk tot Nieuw-Zeeland, van Zuid-Afrika tot Brazilië”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

„Daarvan zijn ongeveer 87 miljoen doses aan armere landen geleverd via het Covax-programma.”

Von der Leyen wijst er in een verklaring op dat de EU veruit de grootste exporteur is van Covid-19-vaccins, en dat de EU evenveel doses met de wereld heeft gedeeld als dat vaccins zijn geleverd aan burgers in de Europese Unie. Ze zegt dat andere landen meer inspanningen moeten doen om te zorgen dat ook inwoners elders in de wereld volledig gevaccineerd worden.

Komende maanden 500 miljoen vaccins naar kwetsbare landen

Volgens haar is inmiddels 75 procent van alle volwassen EU-burgers volledig gevaccineerd. Samen met president Joe Biden zal de Europese Unie op de volgende G20-top van rijkste landen pleiten voor een doelstelling van 70 procent vaccinatiegraad wereldwijd in 2022.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft westerse landen opgeroepen hun vaccins met armere landen te delen via het internationale Covax-programma. „De EU zal de komende maanden minstens 500 miljoen doses aan de meest kwetsbare landen doneren”, stelt Von der Leyen.

Suriname overweegt vaccinatie tegen corona verplicht te stellen als de vaccinatiegraad laag blijft. Hoewel een verplichting nu nog niet aan de orde is, wilde Javier Asin van het Surinaamse vaccinatieprogramma het gisteravond tijdens de wekelijkse coronapersconferentie in Paramaribo „onder bepaalde omstandigheden” niet uitsluiten.

De regering is al enige tijd bezig daarvoor een wet voor te bereiden. „De wet is in voorbereiding zodat vaccins verplicht kan worden wanneer het nodig is om mensen te beschermen”, aldus vaccinatiecoördinator Asin die eraan toevoegde dat het „hopelijk niet nodig” is. „We hebben er alle vertrouwen in dat onze vaccinatiecampagne voldoende is. Maar de druk is wel zeer ernstig. We willen voorkomen dat we hier dezelfde situatie krijgen als in India en Brazilië waar de lijken in de open lucht op brandstapels verbrand werden.”

QR-code CoronaCheck wordt niet overal gecontroleerd

De QR-code van de CoronaCheck-app, die je krijgt als je twee vaccins toegediend hebt gekregen, blijkt makkelijk te vervalsen en checken gebeurt niet overal. Dat bleek de afgelopen week uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Het onderzoeksorgaan onderzocht dit afgelopen weekend onder bijna 2300 Nederlanders. Vooral kantines van amateursportclubs namen de controles niet zo nauw. In bioscopen, theaters, concertzalen en in stadions was dit een stuk strenger (82 procent). In kroegen en restaurants verschilden de controles nogal. Ruim de helft van de horecagasten werd gecheckt. Een vijfde tot een kwart helemaal niet.

Nederland kleurt roder en roder door stijging coronagevallen: dit betekent het voor jou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.