Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Buitenland 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Trump spant rechtszaak aan tegen de New York Times, dit is hoe het zit

Voormalig president Donald Trump heeft vandaag maar liefst drie rechtszaken aangespannen. Namelijk tegen zijn nicht Mary Trump, tegen The New York Times en tegen drie verslaggevers van die krant. Dat bericht de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. „Het is wanhoop”, zegt Mary Trump tegen de nieuwssite.

De krant, Mary Trump en de verslaggevers zouden volgens Trump een „verraderlijk complot” hebben voorbereid om „vertrouwelijke en zeer gevoelige gegevens te verkrijgen” voor een artikel over zijn belastinggeschiedenis.

Eerder deze maand raakte Trump ook al in opspraak door zijn ‘bijzondere’ plannen op 9/11.

Donald Trump rechtszaak tegen New York Times

Trump beweert dat de krant zijn nicht, Mary Trump, overhaalde om „documenten uit het kantoor van haar advocaat te smokkelen en ze aan The Times over te dragen”. Dit zou in strijd zijn met het vertrouwelijkheidsbeding dat ze in 2001 ondertekende. Daarom eist de voormalige president van zowel Mary Trump als van The New York Times een schadevergoeding.

Het bedrag moet nog tijdens het proces worden vastgesteld, maar volgens Trump mag ervan worden aangenomen „dat het niet minder dan 100 miljoen dollar is”.

Aanklacht tegen Mary Trump door boek

Eerder had Robert Trump, de in 2020 overleden broer van Donald, ook een aanklacht ingediend tegen Mary Trump én tegen haar uitgever Simon & Schuster. Hij wilde hen ervan weerhouden om haar memoires uit te brengen, maar dat deed Mary toch. In 2020 verscheen het boek onder de titel Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man. 

De rechter oordeelde in die zaak dat het vertrouwelijkheidsbeding uit 2001 te vaag was gedefinieerd. Het was niet duidelijk genoeg om haar ervan te weerhouden over de toenmalige president te schrijven.

Mary Trump reageert in The Daily Beast op de aanklacht van haar oom: „Ik denk dat hij een ‘fucking loser’ is, die alles tegen de muur gooit wat hij kan.”

Baudet: ‘Koning vindt uitsluiting door coronapas diep in zijn hart schandelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump spant rechtszaak aan tegen de New York Times, dit is hoe het zit
Sluiten