Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 22 sep 2021

Gerdi Verbeet legt Wopke Hoekstra het vuur aan de schenen bij Jinek

De formatie duurt maar voort en voort en inmiddels zijn we nog geen stap dichterbij een nieuw kabinet. Zelfs niet na een weekendje informeel overleggen op landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt het nu wel eens tijd dat er iets gebeurt, en legt Wopke Hoekstra (CDA) bij Jinek het vuur aan de schenen.

„Ik begrijp werkelijk niet, oprecht niet, waarom het zo lang duurt”, zei Verbeet gisteravond tegen Hoekstra bij Jinek. „Ik vind het echt treurig.” Na een kort moment van stilte besluit de CDA’er: „Ik ben het met u eens.” Maar waaróm het dan zo lang duurt, daar komt geen sluitend antwoord op. Volgens Verbeet is ‘ik vind het jammer’ geen goed excuus. „Ja, dat zegt iedereen. Maar u zit zelf aan de knoppen, ik niet.”

Gerdi Verbeet legt Wopke Hoekstra het vuur aan de schenen bij Jinek

Ook presentatrice Eva Jinek snapt het niet. „Oké, hoe ga ik dit goed zeggen?”, vraagt ze zich hardop af. „U heeft natuurlijk ook vrienden, of mensen die u vragen hoe het gaat op uw werk. En familie enzo. En ik kan me voorstellen dat die mensen u ook als een redelijk iemand zien, en dat ze vragen: ‘Jezus, Wopke, wat zijn jullie aan het doen?’ Wat zegt u dan tegen die mensen?”

„Ja, tuurlijk, en het is tenenkrommend, dat vind ik zelf ook”, reageert de CDA-leider. „Maar als je een verkiezingsnederlaag hebt geleden, wat bij ons natuurlijk toch is gebeurd, dan is je aanvechting om in de oppositie te gaan. Tegelijkertijd hebben wij als fractie gezegd: misschien zit dat er niet in. Die uitslag is namelijk zo ingewikkeld, dus dan moet je eigenlijk meedoen. Dan is een optie om door te gaan met het huidige kabinet, maar dat kan ook niet. Daar liggen een aantal obstakels.”

Wel zijn er volgens Hoekstra een aantal andere opties waar het CDA „potentieel voor thuis” is. Maar inmiddels is zowat de enige overgebleven optie nog dat van een minderheidskabinet. „Dan rest mij niks anders dan zeggen: ‘Dat is niet wat wij als CDA hadden gewild, het is niet onze eerste keuze, maar we moeten daar wel open en constructief naar kijken’.”

Lang verhaal kort: geen écht goed antwoord op de vraag van Verbeet, waarom het formeren zo lang duurt. Inmiddels zijn de verkiezingen al ruim een half jaar geleden.

Kijkers vol lof

Verbeet scoort in ieder geval punten met haar rake opmerkingen. Zo laat ze volgens hen zien dat je maar weinig woorden nodig hebt om iemand „alle hoeken van de talkshow” te laten zien.

En, vinden kijkers, áls er dan weer een nieuwe informateur moet komen, laat dat dan Verbeet zijn. „Waarom is zij niet gevraagd?”

Wil je de hele uitzending van Jinek terugkijken? Dat kan hier.

Casual kledingkeuze Wopke Hoekstra zorgt voor hilariteit op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gerdi Verbeet legt Wopke Hoekstra het vuur aan de schenen bij Jinek
Sluiten