Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Baudet: ‘Koning vindt uitsluiting door coronapas diep in zijn hart schandelijk’

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt het schokkend dat koning Willem-Alexander in de troonrede niets heeft gezegd over „de uitsluiting van miljoenen mensen uit het sociaal-maatschappelijk leven”.

Troonrede gemist? Metro schreef ‘m voor je op.

Baudet: ‘Koning vindt uitsluiting door coronapas diep in zijn hart schandelijk’

Baudet doelde op de invoering van het coronatoegangsbewijs. Vanaf 25 september moeten mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest of een recente coronabesmetting hebben doorgemaakt als ze toegang willen tot bijvoorbeeld de horeca, de cultuursector of een evenement. „Discriminatie, ongelijkheid, het gebeurt onder onze ogen. Hoe kan je daar niets over zeggen?”

„Ik vermoed dat hij het in zijn hart ook schandelijk vindt”, zei Baudet over de koning. „Ik hoopte dat hij het blaadje zou wegleggen en tot de natie zou zeggen: dit doen we toch niet.”

Wybren van Haga, tijdlang lid van FVD, is ook niet te spreken over de plannen van het kabinet. Die zijn volgens hem „een ramp voor Nederland”. Van Haga is fractievoorzitter van de Groep-Van Haga in de Tweede Kamer. „Met activistisch corona-, klimaat-, en migratiebeleid waait er een gure wind door Nederland”, concludeert hij naar aanleiding van de troonrede.

Kritiek op troonrede en begroting

Niet alleen de FVD-voorman en Van Haga hadden kritiek op de troonrede en de begroting. Ook uit linkse hoek kwamen negatieve geluiden. Zo vond SP-leider Lilian Marijnissen de troonrede „teleurstellend”. De economie groeit, maar de burger gaat er volgens haar niet op vooruit. „Goed dat de koning de mensen bedankt die in de coronatijd moesten blijven werken. Na een applaus en een bedankje is het nu tijd voor het minimumloon omhoog. Maar dit demissionaire kabinet is zo druk met zichzelf dat het de samenleving vergeet. Rutte laat mensen keihard vallen”, aldus Marijnissen.

D66’er Rob Jetten zei op zijn beurt dat hij begrijpt dat mensen het vertrouwen kwijt zijn. Jetten, secondant van partijleider Sigrid Kaag in de formatie, zegt dat zijn partij al maanden probeert om tot een „breed gedragen kabinet” te komen, en dat het „frustrerend” is dat dit tot dusver niet lukt.

De troonrede noemt Jetten „een boodschap met veel urgentie”. De koning benoemde onder meer de aardbevingen in Groningen, het onrecht in de toeslagenaffaire, de woningcrisis en de stikstofcrisis. Jetten vindt dit „grote uitdagingen” waar Nederland voor staat.

Prinsjesdag: dit zijn de opvallendste hoedjes van dit jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.