Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 26 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Taliban krijgen waarschijnlijk geen spreektijd bij Algemene Vergadering VN

De Taliban krijgen komende week waarschijnlijk geen spreektijd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De moslimextremisten hadden daar na hun machtsgreep in Afghanistan wel om gevraagd, maar volgens een woordvoerder van de VN is een gezant van de afgezette regering officieel aangemeld om zijn land te vertegenwoordigen.

De Taliban liepen vorige maand met een bliksemoffensief Afghanistan onder de voet terwijl buitenlandse troepen zich terugtrokken. Ze sturen nu aan op internationale erkenning van hun regime en willen hun land onder meer vertegenwoordigen bij de Algemene Vergadering.

Bij dat overlegorgaan, waar alle VN-lidstaten deel van uitmaken, worden in deze periode de jaarlijkse speeches van wereldleiders gehouden. Zo sprak premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Hij had het toen onder meer over de situatie in Afghanistan, waar ook Nederland de afgelopen twee decennia actief is geweest.

Kritiek chaotisch verlopen evacuaties

Er is veel kritiek op de chaotisch verlopen evacuaties die Nederland na terugtrekking uit Afghanistan uitvoerde. Vorige week besloten minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) daarop op te stappen na een motie van afkeuring.

Ook is er kritiek op het feit dat Afghanen die op dit moment nog in Afghanistan zijn sinds vrijdag geen contact meer kunnen leggen met de Nederlandse overheid. Asieladvocaten zeggen vandaag, in gesprek met NU.nl , dat Nederland deze mensen in de steek laat omdat ze op geen enkele manier contact kunnen opnemen en niet weten waar ze aan toe zijn.

Kans op Taliban-vertegenwoordiger bij VN is klein

De kans dat een vertegenwoordiger van de Taliban maandag kan speechen in New York, lijkt te zijn verkeken. Gezant Ghulam Isaczai van de voormalige Afghaanse regering heeft dan al spreektijd toegewezen gekregen, zo laat de VN weten.

Een comité met vertegenwoordigers van negen lidstaten moet uiteindelijk beslissen welke ambassadeur het erkent: die van de Taliban of de huidige gezant Isaczai. Dat comité heeft voor zover bekend nog geen bijeenkomst gepland om dat te bespreken. Dat betekent dat Isaczai voorlopig kan aanblijven.

Dit land verkoopt misschien volgend jaar al de laatste niet-elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taliban krijgen waarschijnlijk geen spreektijd bij Algemene Vergadering VN
Sluiten