Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 sep 2021

Speelgoedwinkels waarschuwen nu al voor langere levertijden rond kerst

Het is pas september, maar wie zeker wil zijn van cadeautjes met kerst en sinterklaas, doet er goed aan om op tijd pakjes te kopen. Speelgoedwinkels waarschuwen nu al voor langere levertijden rond de feestdagen.

Hoewel winkels geen tekorten verwachten, wijzen ze wel op mogelijke problemen met toeleveringen. Dat zeggen speelgoedwinkels zoals Intertoys en Lobbes.nl, maar ook webwinkels Amazon en bol.com.

Aanvoer speelgoedwinkels niet stabiel

Eddy Assies van Intertoys wijst op problemen die er al zijn. „Het is niet te zeggen dat er helemaal geen probleem is, want je ziet dat de aanvoer niet stabiel is.” Alles komt in delen de 215 winkels van Intertoys binnen, terwijl de magazijnen tjokvol staan. Assies merkt ook dat klanten eerder cadeautjes inslaan „omdat ze onrustig zijn”. Dat geldt ook voor duurdere producten zoals spelcomputers als de PlayStation. „Die run daarop is normaal pas aan het einde van het jaar.”

Online speelgoedwinkel Lobbes.nl, die ook aan scholen en kinderdagverblijven levert, voorziet vanwege grote voorraden geen problemen, maar krijgt wel signalen van leveranciers dat artikelen later binnen kunnen komen en duurder kunnen worden. „Het is nog lastig om in te schatten wat dit voor de toekomst betekent maar als de problemen aanhouden, zullen onze leveranciers ook moeten schakelen”, zegt Berry de Snoo, manager bedrijfsvoering.

Speelgoedassortiment pas in november in de winkels

Action zegt dat een deel van het speelgoedassortiment pas in november in de winkels ligt en dat klanten die gewend zijn vroeg in te slaan dit zullen merken. Action verwacht een ‘minimale impact’ op de prijzen van speelgoed. „Voor de sint en kerstman wordt het dit jaar een eindsprint”, zegt een woordvoerder.

Hoewel Bol.com langere levertijden dan normaal merkt bij een deel van het assortiment, verwacht de webwinkel geen directe gevolgen voor klanten. Bol.com verkoopt 40 procent van het assortiment zelf, de rest wordt via partners aangeboden.

Amazon houdt er rekening mee dat producten niet voorradig kunnen zijn in de aanloop naar de feestdagen, maar denkt genoeg alternatieven te kunnen bieden. Evengoed zegt het bedrijf dat het nooit kwaad kan als consumenten nu al feestdagencadeaus inslaan. Datzelfde adviseert De Snoo van Lobbes.nl.

Recordstijging gratis aangeboden spullen op Marktplaats

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Speelgoedwinkels waarschuwen nu al voor langere levertijden rond kerst
Sluiten