Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Sigrid Kaag: ‘Ik dien mijn ontslag als minister van Buitenlandse Zaken in’

Sigrid Kaag treedt terug als minister van Buitenlandse Zaken. Ze deed dat nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had gesteund vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Het kabinet was al demissionair. Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66.

Er is volgens Kaag „intens en intensief” gedebatteerd over de evacuaties uit Afghanistan. Ze zei achter de inzet van de afgelopen periode te staan, maar vindt dat ze toch niet kan aanblijven.

Sigrid Kaag stapt op na motie van afkeuring

„In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd”, zei ze. Kaag benadrukte dat het ministerie verder werkt om mensen te evacueren. „Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn”, zei Kaag in de Tweede Kamer, vlak nadat een kleine meerderheid de motie had gesteund. Ze noemde het een grote eer om de functie bekleed te mogen hebben.

In een verklaring laat ze weten: „De Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. En hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden. In mijn opvatting over democratie en de cultuur van ons bestuur moet een minister gaan als het beleid wordt afgekeurd. Ik zal daarom bij Zijne Majesteit de Koning mijn ontslag als minister van Buitenlandse Zaken indienen.”

Ank Bijleveld

Sigrid Kaag heeft de andere bewindspersonen van D66 gevraagd in functie te blijven. Die zullen dat doen, zei Kaag. En: „Als jullie partijleider blijf ik mij de komende periode natuurlijk inzetten om een nieuw kabinet te formeren.”

Defensieminister Ank Bijleveld, tegen wie ook een motie van afkeuring werd aangenomen, stapt niet op.

Moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld om Afghanistan krijgen steun

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.