Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Duurzaamheid 26 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit land verkoopt misschien volgend jaar al de laatste niet-elektrische auto

Als het gaat om de verkoop van elektrische auto’s loopt Noorwegen wereldwijd voorop. Sterker nog: het land verkoopt naar verwachting volgend jaar april al de laatste niet-elektrische auto. Dat schrijft het tijdschrift Motor van de Noorse automobielfederatie.

De snelheid waarmee Noorwegen afscheid neemt van verbrandingsmotoren is opvallend. Het land wil in 2025 helemaal af zijn van benzine- en dieselvoertuigen, maar de overgang naar elektrisch rijden gaat zo snel dat naar verwachting volgend jaar al de laatste niet-elektrische auto wordt verkocht.

Elektrische auto’s razend populair

De maandelijkse verkoopcijfers voor alle auto’s die in Noorwegen worden verkocht, worden bijgehouden door de Noorse Road Traffic Council. Uit de meest recente cijfers blijkt dat niet-elektrische auto’s slechts minder dan 10 procent van het totale aantal verkochte auto’s beslaan. Vorig jaar was dat nog zo’n 21 procent.

Als de trend van de afgelopen jaren in hetzelfde tempo doorzet, zal over een paar maanden, in april 2022, al de laatste niet-elektrische auto worden verkocht. Dat is veel eerder dan de doelstelling van 2025 voorschrijft.

Wel is het zo dat ook na april nog benzine- of dieselvoertuigen zullen worden verkocht. Maar veel zullen dat er volgens het tijdschrift niet zijn. Het gaat daarbij om een klein aantal exemplaren van niche-voertuigen.

Onder elektrische auto’s worden in deze statistieken overigens ook hybrides meegerekend. Maar ook daar worden er in Noorwegen niet zo veel van verkocht. Sinds begin dit jaar staat er slechts één hybride auto in de top 15 van meest verkochte auto’s. Het gaat daarbij om de Toyota RAV4, die op nummer 2 in de lijst staat.

Over tien jaar niet meer tanken

Dat Noorwegen zo voorloopt op de doelstelling komt voor een groot deel door de fiscale voordelen die het kopen van elektrische voertuigen aantrekkelijk moeten maken. Daarbij komt ook dat steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden omdat het over een jaar of tien misschien niet meer mogelijk is om te kunnen tanken in het land. Sommige benzinepompen in het land zijn namelijk al druk bezig met het vervangen van de benzinepompen voor oplaadpunten.

Week van de mobiliteit: 5x alternatief voor het kopen van een auto

Publiek bij Jinek en knuffelen bij Op1: Einde 1,5 meter wordt gevierd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit land verkoopt misschien volgend jaar al de laatste niet-elektrische auto
Sluiten