Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Polen houdt op een bijzondere manier grote stroom migranten tegen

Migranten die massaal vanuit hun thuisland Wit-Rusland naar Polen willen reizen, worden op een bijzondere manier tegengehouden. De Poolse overheid zorgt namelijk voor sms-berichten met de strekking ‘kom niet!’. Of beter gezegd: een sms’jes-bombardement. Buurman Litouwen heeft een meer rigoreuze aanpak: een hek.

De Poolse autoriteiten hebben tienduizenden sms’jes verstuurd naar mobiele telefoons in Wit-Rusland (Belarus). Warschau probeert op die manier migranten te ontmoedigen die vanuit hun land naar Polen willen reizen. „De Poolse grens is gesloten. De autoriteiten in Belarus hebben jullie leugens verteld. Ga terug naar Minsk”, staat in het tekstbericht.

Migranten opgepakt bij grens Polen

Verder staat in het sms’je dat de migranten het risico lopen opgesloten te worden als ze toch de grens oversteken. Polen stelt dat het om illegale migratie gaat. Bij het tekstberichtje is een link gevoegd naar websites met uitleg in het Arabisch, Engels, Russisch en Frans over het Poolse beleid voor illegale migranten. Dat meldde het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Duizenden migranten uit vooral het Midden-Oosten hebben de afgelopen maanden geprobeerd om vanuit Wit-Rusland de EU-landen Polen, Letland en Litouwen binnen te komen. Het regime van de Belarussische leider Loekasjenko laat hen ongehinderd door, uit vergelding voor EU-sancties. De drie landen hebben de noodtoestand uitgeroepen.

In Wit-Rusland werd vorig jaar augustus en september na de presidentsverkiezingen – die Loekasjenko won – veel gedemonstreerd. Een hoop Wit-Russen werden met veel geweld opgepakt.

Al duizenden migranten door Polen tegengehouden

De Poolse autoriteiten meldden deze week dat ze sinds begin augustus 8200 migranten hebben tegengehouden die Polen probeerden binnen te komen. Ongeveer 12.000 migranten slaagden er wel in de grens over te steken. Zij zijn gevangengezet. De Poolse douane liet weten dat alleen dinsdag al 473 migranten aan de grens zijn tegengehouden.

Belarus kreeg afgelopen jaar tal van strafmaatregelen opgelegd voor het bruut neerslaan van de protestbeweging in het land. Die kwam op de been rond de volgens de EU door president Aleksandr Loekasjenko gestolen verkiezingsoverwinning van een jaar geleden. Loekasjenko sloeg terug door onder anderen Iraakse migranten naar zijn land te halen en hen over de grens met EU-landen Litouwen, Polen en Letland te zetten. Ook maakte hij een eind aan de samenwerking met de EU om illegale migratie tegen te gaan en migranten die in de Unie niet welkom zijn, terug te sturen.

Litouwen bouwt een hek

Litouwen is begonnen met de bouw van een 508 kilometer lang hek aan de grens met Belarus. Ook Litouwen wil voorkomen dat migranten via de grotendeels onbeveiligde grens de Europese Unie binnenkomen. De regering in Vilnius meldde gisteren dat rollen prikkeldraad worden uitgelegd in Druskininkai. Deze plaats is een kuuroord in het zuiden van de Baltische staat.

Ook in andere delen van het land worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van het hekwerk. Dit hek moet 4 meter hoog worden en daarbovenop komt dan prikkeldraad als extra obstakel. De Litouwse autoriteiten verwachten dat het werk in 2022 klaar is. De kosten zijn geraamd op 152 miljoen euro.

In buurland Letland wordt ook aan een hek aan de grens met Wit-Rusland gewerkt. In de eerste fase rolt de Letse regering 37 kilometer prikkeldraad uit.

Bryan Roy veroordeeld na bedreiging Mark Rutte, op Twitter was hij dat al

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.