Judith Tielemans
Judith Tielemans Sport 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ongevaccineerd deelnemen aan de Winterspelen nu bijna onmogelijk

China maakt het wintersporters vrijwel onmogelijk om ongevaccineerd deel te nemen aan de Olympische Winterspelen van Beijing in februari volgend jaar. Dat concludeert technisch directeur Remy de Wit van de Nederlandse schaatsbond KNSB.

„Formeel gezien geven ze je nog de mogelijkheid om ongevaccineerd te gaan. Maar drie weken in quarantaine in een hotelkamer zonder ijs, dat is natuurlijk niet fijn”, zegt De Wit.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte gisteren in hoofdlijnen bekend hoe China de Winterspelen van begin volgend jaar wil aanpakken. Net als bij de Zomerspelen van Tokio zijn geen buitenlandse toeschouwers welkom. Wel mogen Chinezen de tribunes bevolken. Deelnemers aan de Spelen die niet gevaccineerd zijn, moeten bij aankomst in Beijing voor 21 dagen in quarantaine.

Zomerspelen een goede leerschool voor China

„Dat is wel een dingetje”, zegt De Wit. „Laat ik vooropstellen dat ik heel blij ben dat de Spelen doorgaan. De Zomerspelen zijn een goede leerschool geweest. We weten dat China hier anders naar kijkt dan dat wij doen. Bij sommige dingen is dat beter, bij andere dingen misschien niet. Ik zit daar een beetje neutraal in. De Chinezen zullen er naar eer en geweten alles aan doen om een geweldig toernooi te organiseren.”

Het IOC hield het bij de Spelen van Tokio bij een dringend advies aan de sporters om gevaccineerd naar Japan te gaan. De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF hanteert datzelfde advies ook voor de Winterspelen. De Wit: „China maakt het nu bijna onmogelijk om ongevaccineerd deel te nemen. We gaan de komende weken aan scenario’s werken voor sporters die zich plaatsen voor de Spelen en niet gevaccineerd zijn. Wat is de route om dan toch te komen tot een optimale prestatie? Het wordt in ieder geval een andere route dan gebruikelijk.”

Ongevaccineerde sporters moeten in quarantaine voor Winterspelen

Net zoals tijdens de Zomerspelen zal er in China een bubbel worden gecreëerd voor de wintersporters, die ze niet mogen verlaten. Zo probeert het land zoveel mogelijk besmettingen tegen te gaan.

Eind december vindt in Thialf het olympisch kwalificatietoernooi plaats. Daar worden de schaatstickets voor Beijing verdeeld. De Spelen starten op 4 februari 2022. „We mogen sporters niet vragen of ze gevaccineerd zijn, dat maakt het wel ingewikkeld”, vertelt De Wit.

„De artsen van de teams hebben wel goed contact met de bondsarts en de arts van NOC*NSF. Mochten zich lastige situaties voordoen, dan moeten we dat op een goede manier oplossen. Het kan betekenen dat een sporter die zich plaatst voor de Spelen binnen niet al te lange tijd naar China moet afreizen omdat hij dan eerst 21 dagen in quarantaine moet. En hij wil daarna ook nog even trainen tot hij daadwerkelijk kan pieken. We gaan nadenken over hoe we dat zouden moeten doen.”

Schaatser Kramer gaat door tot Spelen van 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ongevaccineerd deelnemen aan de Winterspelen nu bijna onmogelijk
Sluiten