Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 26 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw mensen gearresteerd bij demonstraties in Wit-Rusland

In Wit-Rusland gaan al wekenlang groepen vrouwen vreedzaam de straat op, maar bij nieuwe demonstraties vandaag zijn er wederom veel arrestaties verricht. Mensenrechtengroepering Viasna meldt dat er tachtig activisten zijn vastgezet, onder wie journalisten.

Op beelden is te zien dat agenten vrouwen aan handen en voeten naar een busje slepen. Onder anderen Nina Baginskaja, een 73-jarige oppositieveteraan, werd opgepakt. Zij verzette zich al tegen de communisten toen Wit-Rusland nog deel uitmaakte van de Sovjetunie. Viasna zei dat ook toevallige passanten zijn afgevoerd.

Honderden vrouwen riepen „schande” uit protest tegen de volgens hen frauduleuze presidentsverkiezingen van 9 augustus. In de afgelopen weken werden al honderden demonstranten weggevoerd. Ook voor morgen staat er een demonstratie op de planning.

EU erkent Loekasjenko niet

Ondanks dat er zoveel protesten zijn in Wit-Rusland en daarbuiten tegen de huidige president Loekasjenko, liet hij zich afgelopen week onaangekondigd beëdigen, in het geheim.  De Europese Unie erkent hem niet als president van Wit-Rusland, werd deze week naar buiten gebracht. Buitenlandchef Josep Borrell gaf aan dat Brussel haar „betrekkingen met Wit-Rusland tegen het licht gaat houden”.

‘Royale overwinning’

Op 9 augustus was de uitslag van de verkiezingen bekend: een royale overwinning voor de zittende president Loekasjenko. Gek, want alles wees juist op goede kansen voor de oppositie. Ook toen gaf de EU aan de overwinning niet te erkennen. De stembusgang was „vrij noch eerlijk”, herhaalt Borrell nog maar eens.

„De zogenaamde ‘inauguratie’ en het nieuwe mandaat dat Loekasjenko claimt, ontberen daarom iedere democratische legitimiteit.” Het regime in Minsk moet onmiddellijk stoppen met het geweld tegen de oppositie, alle politieke gevangenen vrijlaten en nieuwe verkiezingen uitschrijven, onderstreept de EU-buitenlandchef.

Volgens Borrell blijkt uit „de vele, ongekende en vreedzame protesten” tegen het regime wel dat het volk Loekasjenko niet langer al president wil.

Lees ook: Werkelijke aantal coronadoden waarschijnlijk stuk lager dan 38

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opnieuw mensen gearresteerd bij demonstraties in Wit-Rusland
Sluiten